Lékařům přibylo papírování. Zákon přikazuje vést knihu stížností

07.04.2012 19:34

Každý lékař musí mít od 1. dubna ve své ordinaci knihu přání a stížností. Zápisky pacientů navíc musí pravidelně řešit a jednou ročně o nich napsat svému krajskému úřadu spolu s těmi nevyřešenými. Bez knihy hrozí doktorům pokuta až padesát tisíc korun.

Lékařům přibylo papírování. Zákon přikazuje vést knihu stížností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Lékař navíc musí do třiceti dnů odpovědět pacientovi, který si stěžoval. "Velký problém v tom nevidím, ale pro lékaře to bude samozřejmě znamenat další nárůst administrativy a víc papírování," řekl serveru iDNES.cz právník Jakub Uher, který radí praktickým lékařům.

Jak potrestá lékař sám sebe?

"Zákon vlastně ve věci stížností pacientů udělal z lékaře samotného něco jako prvoinstanční řízení. Teprve ve druhé fázi bude stížnost řešit krajský úřad," vysvětluje Uher s tím, že původní záměr byl dobrý: donutit lékaře a pacienta, aby spolu víc komunikovali o svých problémech a nezahltili každým nesmyslem úřady.

Představa, jak sám sebe lékař potrestá, aby měl pacient radost, je však zvláštní. Pro pacienta to spíš znamená, že se řešení jeho stížnosti protáhne. Bude muset nejprve počkat, jak o sobě rozhodne lékař, na něhož si stěžoval. Až pak se stížnost případně posune dál. Podobně by měl podle právníka Uhra lékař řešit i interní hodnocení kvality a bezpečí ordinace.

"Zdá se, že by si měl lékař sednout se sestrou a popovídat si u kafe, jak dobře to dělají, a pak o tom vytvořit zápis," krčí rameny právník. Podle něj také původně dobrá myšlenka nyní bude spíše jen znamenat další zbytečné papírování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…