Lékařům přidáme, sestrám přidáme... První máj Bohuslava Sobotky

01.05.2016 11:22

Sociální demokracie chce řešit situaci v českém zdravotnictví a udržet v něm kvalitní pracovníky. Navrhuje zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotních sester o deset procent. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. Uvádí se to v Prvomájovém manifestu ČSSD, s nímž dnes vystoupil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Vyškově. Zprávu přinesla ČTK.

Lékařům přidáme, sestrám přidáme... První máj Bohuslava Sobotky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

O krizové situaci ve zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora vyzvala vládu k vypracování záchranného plánu pro zdravotnictví. Kromě zvýšení platby za státní pojištěnce navrhuje komora také zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by z krabičky cigaret činila daň pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard korun, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na „černé díry“ a mrhání prostředky. Podle Sobotky ale musí stát vyslat směrem ke zdravotníkům signál, že o ně stojí. Nedostatek například zdravotních sester podle Sobotky souvisí mimo jiné právě s platy, které jsou vyšší už i na Slovensku.

ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy. Minimální mzdu chce Sobotka navýšit od ledna 2017 na 11 000 Kč, nyní činí 9 900 korun hrubého. Podle Sobotky se Česku hospodářsky daří a je důležité, aby se lépe vedlo i jeho občanům. Odbory by prý měly tlačit i na růst mezd ve firmách, které mají větší zisky než v minulosti.

Současný hospodářský růst by se měl podle Sobotky odrazit také ve valorizaci penzí. Sociální demokracie bude ve vládě po svých koaličních partnerech požadovat záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200 až 300 korunami. „Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 Kč,“ uvedla ČSSD v manifestu, který dnes zveřejnila na svých prvomájových shromážděních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…