Lepší potetovanej prezident, než zlodějská vláda. Vladimír Franz pokračuje v jízdě

10.10.2012 7:12

Tour de Franz dorazila v úterý 9. října do Liberce. Nešlo však o slavný cyklistický závod, ale o turné alespoň vzhledově nejoriginálnějšího kandidáta na českého prezidenta Vladimíra Franze. Na náměstí před radnicí se sešly asi dvě stovky převážně mladých lidí. Bylo jich více, než na dosud největších mítincích velkých levicových stran, KSČM a ČSSD, dohromady.

Lepší potetovanej prezident, než zlodějská vláda. Vladimír Franz pokračuje v jízdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladimír Franz překypoval dobrou náladou

„Vladimíra Franze podporuju, je inteligentní. Lepší potetovanej prezident, než celá zkorumpovaná vláda,“ myslel si Jan Šebek, který si přišel na náměstí Franze poslechnout. Podporuje ho i Petr Vyhnal, lídr Pirátské strany v Libereckém kraji. „Líbí se mi názory profesora Franze, budu ho volit,“ ozřejmil.

Samotný třiapadesátiletý pedagog, malíř a skladatel řečnil v půlkruhu před svými posluchači. „Všichni mluví o změnách. Problém ale není v tom, jestli bude úřad vypadat takhle, nebo jinak. Je to o způsobu uvažování. Naší zemi chybí duchovní rozměr,“ mínil.

Nejsme kulturní země

Pro zlepšení této situace je dle jeho názoru třeba vylepšit vzdělanost a kulturnost. „Je potřeba větší gramotnost občanská, právní a ekonomická, aby se lidé nestávali snadnou kořistí,“ uvedl. Kritizoval i stav naší kultury. „Je až na okraji zájmu, nejsme bohužel kulturní země,“ povzdechl si.

Ke kulturnosti podle něj patří i to, jak se chováme k sobě navzájem či k přírodě, jak jezdíme na silnicích. „Nebylo by tolik dopravních nehod, kdyby někdo někam nespěchal a nemusel si prosadit svou,“ konstatoval.

Kandidaturu vymyslel režisér

Franzovu kandidaturu na prezidenta vymyslel režisér Jakub Hussar. „S panem profesorem se znám hodně let, dělal mi soundtrack k mému studentskému filmu. Když jsem si dal tři základní kritéria, které by měl prezident splňovat - a to je konzistence v názorech, vysoký morální kredit a nenapojení na ekonomické a politické struktury - tak mi vylezl jediný člověk, Vladimír Franz,“ vysvětlil režisér, který celou akci v Liberci moderoval.

V USA Obama, proč ne v Česku Franz?

„21. století bude stoletím vizuálním a je na čase posunout toleranční horizont lidí. Když si Amerika může zvolit černého prezidenta, proč by si Česká republika nemohla zvolit Franze,“ domníval se Hussar. Založil facebookové stránky, které vyvolaly spontánní lavinu zájmu, která nakonec Franze vynesla až ke kandidatuře na prezidenta.

Zpočátku to dokonce vypadalo, že Franz bude prvním, kdo získá požadovaných 50 tisíc podpisů. Což se ale nakonec nepotvrdilo. „Máme jich zatím 28 tisíc,“ hlásila slečna u pultíku s podpisovými archy na libereckém náměstí. Je jasné, že v Liberci nějaké další přibudou. Po společném focení se účastníci Franzova mítinku vrhli do fronty na podpis na podporu jeho kandidatury.

„Jezdíme po republice, už se chýlíme ke konci. Jakmile nasbíráme požadovaný počet podpisů, uděláme ještě něco podobného v zimě,“ přislíbil Hussar.

To už může kandidovat i Cimrman

Nejen příznivce však má profesor Franz. „Považuju to za recesi. To už by mohl kandidovat i Cimrman,“ uvedl Liberečan Adam Pluhař. „Umím si ho představit jako omalovánku ve školce, ale ne jako prezidenta,“ sdělil Petr Bajza. Sympatický byl Franz kulturně založenému Martinu Trdlovi z Jablonce. „Ale jen do chvíle, než jsem si přečetl jeho program. Jsou to jen samé fráze. Volit nebudu nikoho,“ konstatoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…