Lepšočlověk Mynář. Jak z příručky dezinformátora! Po tiskovce Ovčáčka se strhla zuřivá kanonáda

25.01.2019 13:45

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci oznámil, že Kancelář prezidenta republiky nemá plnou důvěru v nezávislé rozhodování Nejvyššího správního soudu. Politici se za to do Ovčáčka pořádně obuli. Nezdá se jim správné, aby státní úředník, byť třeba hradní úředník, zpochybňoval nezávislost soudců. Ránu dostal i kancléř Mynář nebo prezident Miloš Zeman.

Lepšočlověk Mynář. Jak z příručky dezinformátora! Po tiskovce Ovčáčka se strhla zuřivá kanonáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil v pátek dopoledne novinářům, že definitivně končí snaha kancléře Vratislava Mynáře získat bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň. Na Hradě prý nevěří, že by se Nejvyšší správní soud rozhodoval opravdu nezávisle, pokud by se spor dostal až sem. Soudce Josef Baxa na soudu působí a momentálně se kriticky vyjadřuje na adresu prezidenta, což podle Ovčáčka stačí k tomu, aby byla poškozena důvěryhodnost české justice.

Netrvalo dlouho a politici začali na Ovčáčka reagovat.

Předseda ODS Petr Fiala konstatoval, že je naprosto nevhodné, aby státní úředník na tiskových konferencích zpochybňoval nezávislost justice. „Zpochybňování nezávislosti české justice od vysokého státního úředníka, blízkého prezidentu Zemanovi, považuji za vysoce neodpovědné a nebezpečné. Jak mají české justici důvěřovat občané, když ji zpochybňuje kancléř prezidenta?“ zeptal se předseda ODS.

A nebyl sám. Podobně reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který na sociální síti Twitter napsal, že „pánové z Hradu“ věděli, že nemohou se správní žalobou uspět. Tak svůj problém vyřešili tím, že zaútočili na českou justici. „Stažení žaloby kvůli neudělení bezpečnostní prověrky není nic jiného než zbabělost. Hradní páni od počátku věděli, že se žalobou nemůžou uspět, tak než aby si uřízli ostudu, raději zpochybnili nezávislost justice. Celá věc potvrzuje, že Mynář nemá ve funkci kancléře co dělat,“ konstatoval Pospíšil.

Ostrými slovy nešetřil ani poslanec Jan Farský z hnutí Starostové a nezávislí. Kancléř Vratislav Mynář prý postupoval v podstatě podle klasického modelu tvůrců dezinformací. Vina za to, že hradní kancléř nemůže získat prověrku na nejvyšší stupeň, je sice na straně Mynáře, o tom Farský nepochybuje, ale hradní kancléř se jí snaží přehodit na někoho jiného. Na soudce. „Jak z příručky dezinformátora. Mynář tlačil na soudce, ohrožoval jejich nezávislost. Prostý viník. Teď prohlásí, že nevěří v nezávislost soudu. A tváří se jako oběť. Běžný konzument zpráv si z toho odnese - kdo ví jak to je? - nedůvěru k soudům. Škodí, “ napsal ve zkratce poslanec.

Stranický kolega Jana Farského Peter Gazdík přizvukoval. Upozornil, že dnes sledujeme prakticky v přímém přenosu arogantní chování držitelů moci. Gazdík do této skupiny zařadil i prezidenta Zemana. „Arogance moci a důkaz, že pan Mynář je typický ‚lepšočlověk‘, jak říká prezident Zeman. Mynář o ní sám požádal, nedostal ji. Teď stačí ‚důvěra prezidenta‘. Prezidentovy výroky, že ještě počká na verdikt soudu, odvál čas. Slovo hlavy státu prostě neplatí,“ nešetřil kritikou Gazdík.  

Europoslanec Stanislav Polčák z hnutí STAN to vidí stejně. „Kancléř Mynář právě stáhl svou žalobu proti neudělení prověrky NBÚ, soudci dle něj nejsou nezávislí. Možná má pan kancléř pravdu, jak sám ukazuje, největší ohrožení nezávislosti soudců představuje právě hradní partička,“ napsal europoslanec.

Na Ovčáčkovi a především na Mynářovi nenechali nit suchou ani někteří novináři. Ozval se např. Jindřich Šídlo ze serveru Seznam zprávy nebo Petr Honzejk z Hospodářských novin.  Šídlo dospěl k závěru, že poradce prezidenta Martin Nejedlý je vlastně chytřejší než kancléř Mynář, protože si o prověrku NBÚ vůbec nepožádal a teď má klid.

Honzejk doplnil, že pokud to takhle špatně půjde dál, nebudeme za chvíli soudy potřebovat, protože veškerou moc na svou stranu získá jeden mocipán a jeho parta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…