Lessy: Jestli policie dostane méně peněz, budu muset propouštět

01.08.2011 19:58

Návrh ministerstva vnitra snížit policii v příštím roce rozpočet o 1,37 miliardy korun by měl podle policejního prezidenta Petra Lessyho drtivé následky. Takové úsporné opatření by zejména přineslo propouštění policistů, jejichž počty se už delší čas nebezpečně snižují. Lessy to řekl s tím, že proti návrhu ministerstva chce při nejbližším jednání s jeho představiteli vznést námitky.

Lessy: Jestli policie dostane méně peněz, budu muset propouštět

Proti možnému škrtu se vyslovila i odborová Unie bezpečnostních složek (UBS), která chce svolat protestní demonstraci. O termínu se má ještě jednat, ale zřejmě by se odehrála v září v Praze, řekl ČTK Miloš Plechatý, první místopředseda odborové organizace.

"Rozpočet teprve vzniká, jeho konkrétní podobu proto nelze v tuto chvíli komentovat," reagovala na Lessyho slova mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková. Policie letos hospodaří s rozpočtem 28,4 miliardy korun. Podle Lessyho jde o částku "na nejnutnější přežití", tedy přečkání finančně nepříznivého roku, po němž by mělo přijít zlepšení. Vnitro ale nyní přichází s návrhem na další úspory.

Psali jsme:
Vyhrocená situace v policii: Hrozí propouštění, Kubice ruší dovolenou

Raději propouštět než snížit platy

Pokud by se mělo dále šetřit, není podle Lessyho možné, aby se tak činilo na platech policistů. Těm už stát v minulosti kvůli hospodářské krizi snížil mzdy, aby dosáhl úspor. Jediným řešením při snížení rozpočtu pro rok 2012 by bylo zachování výše platů za cenu toho, že by se muselo začít propouštět, uvedl Lessy. Policejní prezidium má přitom stanoveno, že v zemi by mělo být nejméně 40 309 policistů.

Jejich stavy by se pod toto kritické číslo, k němuž se celkový počet policistů v zemi postupně blíží, neměly dostat. Pak by totiž už mohly vzniknout potíže se zajišťováním veřejného pořádku.

Plechatý pohrozil demonstrací

Škrty v rozpočtu policie se nelíbí vedení UBS. Plechatý řekl, že pokud se plánované snížení rozpočtu policie nezruší, UBS uspořádá demonstraci. Má jít o výstrahu před "dalším radikálním postupem proti těmto likvidačním škrtům bezpečnostních složek". UBS chce, aby se jí účastnily i další odborové organizace.

"Chceme, aby se ukázala vaše podpora na tomto posledním aktu, kde svým počtem dáte jasně najevo, že už toho máme dost a nikam již ustoupit nelze. Poté co uvidíme na vlastní oči váš mandát a poté co jej uvidí i představitelé vlády (kteří samozřejmě neustoupí), budou zveřejněny další kroky UBS k tomuto likvidačnímu stavu bezpečnostních složek ČR," napsal Plechatý policistům a odborářům.

Čtěte více:
Lessy káže šéfům policie: Odevzdejte Audi, přeberte Superby
Lessy si došlápl na vysoké výsluhy policistů

Lessy za policií stojí. V případě Škárky a Kočí průtahy prý nebyly

reklama

autor: aš, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …