Lessy dnes končí v čele policie. Sbor povede náměstek Tuhý

28.02.2014 7:26

Policejní prezident Petr Lessy dnešním dnem končí ve funkci. Od 1. března policii z pozice prvního náměstka povede až do jmenování nového prezidenta Tomáš Tuhý. Zatím není jasné, jak dlouho hledání nového policejního prezidenta potrvá. Funkce bude k dispozici nejprve v nabídkovém řízení. Pokud si v něm ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nikoho nevybere, bude následovat výběrové řízení.

Lessy dnes končí v čele policie. Sbor povede náměstek Tuhý
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Lessy byl policejním prezidentem od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012. Důvodem k jeho odvolání bylo obvinění, že počátkem září 2011 předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které byly údajně předány médiím. Generální inspekce bezpečnostních sborů jej kvůli tomu obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby a tehdejší ministr vnitra Jan Kubice ho ještě týž den zbavil služebního poměru. Lessyho ve vedení policie nahradil Martin Červíček.

Loni v říjnu však bylo Lessyho stíhání pravomocně zastaveno soudem a nový ministr vnitra Martin Pecina pak zrušil Kubiceho rozhodnutí o propuštění. Policie tak měla od loňského 6. prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl post šéfa policie dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa policejního prezidenta sesadil. Červíček podal proti svému odvolání tzv. rozklad, o kterém zatím nebylo rozhodnuto.

Situaci s Červíčkem a Lessym vyřešil na začátku letošního roku až nynější ministr Chovanec. Lessy zamíří na post policejního přidělence na Slovensko. Také Červíček chce zůstat v policejních řadách. Chovanec dříve připustil, že by se mohl stát například ředitelem některého z krajských policejních ředitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…