Lesy ČR znásobily zisk kvůli průhlednějším tendrům. Poslanec Oliva: to je lež

23.08.2011 14:54

Státní podnik Lesy ČR (LČR) v letošním prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobil hrubý zisk na 3,4 miliardy korun z loňských 1,77 miliardy. Jde o dosud nejlepší výsledek firmy. Uvedl to v pořadu Studio Česko generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora. Jenže s tím nesouhlasí poslanec za TOP 09 Jiří Oliva. Podle něj by spíše tento výsledek měl přezkoumat audit.

Lesy ČR znásobily zisk kvůli průhlednějším tendrům. Poslanec Oliva: to je lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Lesy ČR měly výrazný zisk proto, že změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Sýkory ale podnik rekordního výsledku dosáhl i navzdory růstu nákladů v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy (ZVS).

„Na jejím základě na začátku roku přešlo do správy LČR 14 tisíc kilometrů drobných vodních toků a bystřin. Podnik také převzal část bývalých zaměstnanců ZVS," uvedl dříve Sýkora pro média.

Jenže podle poslance Jiřího Olivy z TOP a Starostové to všechno ale na pozitivní ohodnocení v žádném případě není.

Výsledek je dalece za možnostmi

„Pro mne, který má zkušenosti v této branži, by byl tento výsledek spíš podnětem k hloubkovému lesnickému auditu, než podnětem k nějakým oslavám. Každý lesní majetek obecně má svoje možnosti, a jsem přesvědčen, že tento výsledek, který Lesy ČR prezentují, je daleko za těmito možnostmi," řekl pro rádio Jiří Oliva z TOP 09, který Lesy ČR kdysi také vedl.

Sýkora s jeho tvrzením ale nesouhlasí. Podle něj zlepšení finančního ukazatele přinesl právě zmiňovaný výrazný nárůst tržeb za dřevo v důsledku změny způsobu jeho prodeje.

„My jsme v situaci, která tady v Lesích ČR dosud nebyla - jsme podezříváni, že máme velký zisk. Zatímco jinde by to bylo uznání, tak tady se nám nevěří. Věřte ale, že dodržujeme všechny zákony a podmínky, které jsou důležité pro to, abychom řádně pečovali o les. Máme tak proto výsledky lepší, než byly za pana Olivy," podotkl v rádiu dále Sýkora.

„My jsme měli již dobré výsledky loni, kdy jsme vydělali něco přes tři miliardy. A přitom průběh a charakter těžby je stejný. Když jsme nastoupili, tak již tehdy jsme říkali, že potenciál je vyšší než 800 miliónů, tedy než byl do té doby. A že výnosový potenciál je přes tři miliardy," řekl dále Sýkora.

Zisk není na úkor vnitřního dluhu

Podle něj určitě zisk není na úkor vnitřního dluhu. „Do obnovy lesa dáváme před dvě miliardy ročně, což je rekordní částka, než kdy byla. Dříve se to pohybovalo kolem 1,8 miliardy. A ještě přitom to děláme za situace, kdy se všechny služby soutěží, takže jsme v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek za lepší ceny, takže se udělá i víc práce," zmínil Sýkora.

Minulému vedení vytýká to, že nebyla dostatečně udělána příprava na průhlednější tendry a proto si všechny firmy dělaly zásobníky projektů.

Lesy ČR přitom podle něj zvýšily letos i příjem z hlavní činnosti, který je nyní 91 procent, přitom loni to bylo jen 70 procent. „Na tom má zásluhu i to, že se nám spolu s ministerstvem podařilo nastavit podmínky tendru pro tento rok, kde nám naši smluvní partneři nabídli vysoké ceny a začaly fungovat i restrukturalizační plány nastavené před třemi lety," dodal Sýkora.  

Podle něj je to především produktivitou, důslednou kontrolou, či snížením zbytečných nákladů.

Nyní podnik organizuje tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Přihlásilo se do něj 66 subjektů. Uzavření smluv s vítězi se předpokládá na konci října. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…