Letáčky od Schapira, Dienstbier a vyvedený Zelený. Čtěte, co všechno se semlelo kolem průvodu menšin

13.08.2016 19:03

Tisíce lidí vyrazily z pražského Václavského náměstí na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Do průvodu, který zamířil do Letenských sadů, se podle organizátorů sešlo až dvacet tisíc lidí. Postupně však proud lidí sílil, na Letné jich mohlo být kolem čtyřiceti tisíc. Průvod byl součástí šestého ročníku festivalu Prague Pride.

Letáčky od Schapira, Dienstbier a vyvedený Zelený. Čtěte, co všechno se semlelo kolem průvodu menšin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Již před akcí vyjadřovali pochybnosti mnozí tradiční i doposud nepříliš aktivní odpůrci LGBT světa. Senátor Jiří Čunek, známý obhájce tradičního modelu rodiny, v pátek v České televizi popsal účastníky akce jako „lidi, kteří mají určitý handicap a musíme je takto vnímat“. Pak vysvětloval, že mu pochod vadí, protože navozuje dojem, že normou sexuality je homosexualita a v tomto smyslu je protispolečenský.

Na Čunka reagoval redaktor Reflexu Jiří X. Doležal, který vsetínskému senátorovi vzkázal, že jeho názory jsou „čirý středověk“ a vznesl doporučení: „Myslím, že na myšlenkové stereotypy, jaké pan Čunek předvedl, by se měla vztahovat stejná ochrana jako na jiné antediluviální relikty. Proto navrhuji Čunka vyhlásit národní kulturní památkou v kategorii ‚lidový moravský homofob‘ a zařadit jej i s jeho postoji mezi kulturní památky chráněné UNESCO.“

Anketa

Který představitel ČSSD má vaši důvěru?

8%
86%
hlasovalo: 4206 lidí

Vyjádřili se i jiní. Sociolog Petr Hampl na svůj Facebook napsal: „V jedné z mnoha feministických publikací, které tu vychází, před časem otiskli skvělý článek o homosexuálním rodičovství. Škoda, že jsem si ho neschoval. Píše se v něm, že děti vychované homosexuálními dvojicemi nebudou rozlišovat mužský princip a ženský princip. Ta slova jim nebudou dávat smysl, nebudou s tím mít spojené žádné prožitky. Ženskost a mužnost pro ně zmizí i jako pojmy,“ rekapituluje. Cílem tohoto textu podle něj bylo předělat celou společnost.

Některé překvapily i svérázy dnešní akce, třeba publicistu Martina Schmarze.

Objevily se i opačné názory, které zdůrazňovaly nezbytnost podpořit sexuální menšiny, zejména po masakru v Orlandu, kde fanatický ortodoxní muslim postřílel padesát navštěvníků gay klubu. Možná i proto se k akci hlasitě přidal americký velvyslanec Andrew Schapiro, který se ovšem průvodu účastnil už vloni. Doprovodilo jej několik zaměstnanců ambasády. Fotograf ParlamentníchListů.cz byl přímo v průvodu osloven pracovníkem velvyslanectví, nabízejícím propagační materiály s LGTB tematikou.

Kočárky jako symbol

Duhové vlajky, tyrkysová trička i extravagantní kostýmy – především to jsou symboly, které si přinesli účastníci s sebou. Mnozí se však také ozdobili duhovým líčením, vybavili se i parukami, havajskými věnci nebo balonky. Do průvodu se zapojily kromě lidí i alegorické vozy, nechyběly však ani vozy americké ambasády či organizace Amnesty International.

 

 

Hlavním tématem letošního Prague Pride je láska, věnuje se však i dalším otázkám. „Zaměřujeme se na bezpečnou lásku a prevenci AIDS a také na rodinu, která je tradičním vyústěním lásky,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Do průvodu se mimo jiné zapojil i vnuk slavného egyptského herce Omara Sharifa Omar. Ten se v roce 2012 přihlásil ke své homosexuální orientaci, což jej dohnalo k tomu, že svou rodnou vlast musel z důvodu bezpečnosti opustit. „Od té doby se tam nevrátil, cestuje po světě, hovoří o svém gay aktivismu a dává dalším lidem sílu udělat to samé,“ vysvětlila mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

V průvodu se objevily také kočárky. Rodiny s dětmi tak chtějí podpořit připravovanou novelu zákona o registrovaném partnerství, která by umožnila přisvojení dítěte partnera nebo partnerky v registrovaném svazku.

A samozřejmě nechyběli ani politici – do průvodu se zapojil například ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který vedl průvod v pruhovaném tričku. A také pražská primátorka Adriana Krnáčová, nechyběli ani teplický krajský radní Dominik Feri (TOP 09), předseda Strany zelených Matěj Stropnický a jak již bylo uvedeno americký velvyslanec Andrew Schapiro. 

„Chodím každý rok a bez ohledu na to, že jsem primátorkou, chci každý rok chodit,“ řekla k pochodu Krnáčová, jež je dle svých slov ráda, že Praha je liberálním městem a průvod se zde koná. Další zástupkyní hnutí ANO byla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ta se o své zážitky podělila na Facebooku:

Připomeňme, že minulý víkend se jejich kolegyně z ANO Věra Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost, objevila v čele podobného průvodu v Amsterdamu.

Ty fašisto

Začátek pod pomníkem svatého Václava ovšem poznamenal incident jednoho z prominentních účastníků s podobně notoricky známým odpůrcem LGBT parády.

Aktivista Jan Cemper, známý především z akcí proti prezidentu Zemanovi (na kterého dokonce podal žalobu) a na podporu vládní lidskoprávní organizace HateFree, se „pod koněm“ náhodou setkal s Ladislavem Malým. Ten je známým katolickým aktivistou a bojovníkem za tradiční rodinný model, a na akci dorazil vyjádřit svůj názor, mimo jiné i transparentem.

Setkání pánů zcela protikladných názorů přerostlo v názorovou výměnu, kterou podle svědků vygradoval Cemper, zabalený do vlajky Strany zelených a oblečený do trička téhož loga. Ten podle svědků vykřikl na Malého „Ty fašisto“ a následně na něj plivl. Následovala strkanice obou aktivistů, při které se zelený aktivista zmocnil sokova transparentu. Vše zklidnili až policisté, kteří Cempera odvedli.

Cestou na Letnou účastníci uctili také vypuštěním balonků památku všech 49 obětí střelby v Orlandu. Na Letné je pak přichystán další program, po 22. hodině se mohou přítomní přemístit do holešovické Chemistry Gallery.

Proti pochodu se však postavili například křesťanští aktivisté. Zhruba desítka z nich se shromáždila u sochy svatého Václava a s velkými kříži zdůrazňovali význam klasické rodiny. Podle reportérky serveru iDnes.cz měli transparenty jako například Bůh stvořil muže a ženu, Volíme život, ne smrt či Zastavme homosexuální kulturu smrti. 

Na podporu rodiny pochodovalo centrem také zhruba 300 lidí včetně dětí. Akci Den pro rodinu pořádal Výbor na obranu rodičovských práv spolu s Mladými křesťanskými demokraty. Účastníci se vydali z Ovocného trhu přes Karlův most na Kampu na protest proti souběžně konanému průvodu na podporu sexuálních menšin, kterým dnes vrcholí festival Prague Pride.

Podle Jany Jochové z Výboru na obranu rodičovských práv účastníci průvodu Prague Pride ostenativně oslavuj zábavu bez zodpovědnosti. „Navíc jsou podporováni dotačními programy, nadnárodními korporacemi, zahraničními ambasádami a obrovským mediálním zájmem,“ dodala s tím, že oni naopak slaví zodpovědnost před zábavou. 

Oproti předchozím letům, kdy akci leckdy provázely výrazné protesty ze strany konzervativců, se však akce obešla podle Policie ČR bez incidentů. Spolupracovník ParlamentníchListů.cz zaznamenal pouze menší skupinku asi dvaceti zástupců radikální pravice, kteří čekali na průvod na Letné. Policie je však oddělila, proto se skupina pod vedením známého aktivisty Národní obrody Pavla Matějného dostala pouze k několika sprostým výkřikům, načež hlavní organizátor sešlost rozpustil s ujištěním, že „všichni vlastizrádci budou viset“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…