Letadla CASA můžou do bojových misí, ochranný systém funguje

12.07.2013 14:42

Ochranný systém letadel CASA je funkční. Pasivní ochrana, známá pod zkratkou DAS, úspěšně absolvovala armádní zkoušky. Španělská dopravní letadla tak může vojenské letectvo v případě potřeby nasadit i do válečných zón.

Letadla CASA můžou do bojových misí, ochranný systém funguje
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Právě funkčností systému armáda využití strojů v nebezpečných oblastech podmiňuje. Na to, že jsou letouny plně funkční, upozornil server Česká pozice.

"Ano, systém je bez závad," informoval ČTK zdroj obeznámený s výsledkem testů. "Jak to čtu v médiích, tak asi ano," odpověděl na dotaz, jestli systém DAS funguje, generální ředitel Omnipolu Michal Hon. Jeho společnost nákup letadel pro Ministerstvo obrany zprostředkovala. "V pondělí to bude oficiální," dodal Hon. Na začátku nového pracovního týdne se uskuteční tisková konference, kde obrana spolu s Omnipolem výsledky testů zveřejní.

Podle serveru nyní Omnipol přestane obraně vyplácet pokutu za nefunkční systém, která činila asi milion korun měsíčně. Server uvedl, že společnost úřadu takto zaplatila více než 20 milionů. "Nešlo však o kompenzaci v hotovosti, nýbrž o dodávku náhradních dílů na Casy," informovala Česká pozice.

Vojáci nechtěli letadla posílat například do Afghánistánu, dokud systém vlastní ochrany plně nefungoval. Omnipol se řadu měsíců bránil tvrzením, že jiné armády používají stejné stroje bez tohoto systému i v zahraničních bojových operacích. Nefunkčnost systému nebránila běžnému provozu dopravních strojů. Vojenští piloti na nich nalétali několik tisíc hodin. Stroje používali například při transportu vojáků do mise v Kosovu.

Armáda se nyní z Afghánistánu stahuje. Není proto pravděpodobné, že by tam španělské stroje Česko v dohledné době posílalo.

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků Ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…