Letiště Václava Havla. Podepsáno už 50 tisíc lidí

26.12.2011 17:26

Již více než 50 tisíc Čechů podepsalo petici za pojmenování pražského letiště po nedávno zeslulém českém prezidentu Václavu Havlovi. Iniciátoři Výzvy vládě doufají, že se jim do konce roku podaří shromáždit minimálně dvojnásobek podpisů.

Letiště Václava Havla. Podepsáno už 50 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Již více než 50 tisíc Čechů podepsalo petici za pojmenování pražského letiště po nedávno zeslulém českém prezidentu Václavu Havlovi. Iniciátoři Výzvy vládě doufají, že se jim do konce roku podaří shromáždit minimálně dvojnásobek podpisů.

Zdá se přitom, že tato ambice vůbec není nepravděpodobná. Jak řekl redakci iHned.cz jeden z iniciátorů petice režisér Fero Fenič, výzvu na stránkách www.letitevaclavahavla.cz nebo na jejich anglické verzi www.vaclavhavelairport.cz každou minutu podepíše několik občanů rozličných věkových i sociálních skupin.

Každý den tak pod Výzvu přibude až deset tisíc podpisů. "Jde o jednu z nejvýraznějších občanských aktivit posledních let. Výzvu lavinovitě šiří občané sami mezi sebou," pochvaluje si Fenič.

Petice je adresována české vládě, která je jediným orgánem, který může změnu názvu letiště uzákonit. Iniciátoři přitom doufají, že se výzvou kabinet bude zabývat již na své první schůzi po Novém roce.

"Současný oficiální název ruzyňského letiště je Letiště Praha. Znamená to, že ve svém názvu dosud nemá žádné jméno, proto nejde o jeho přejmenování, ale pojmenování," vysvětluje Fenič. On i další iniciátoři petice přitom míní, že právě letiště jako vstupní brána do země nejlépe odráží širokospektrální osobnost Václava Havla, tedy filosofa, politika, bojovníka za lidská práva a dramatika v jedné osobě. Co víc, s iniciativou souhlasí i Havlova rodina.

Činy místo slibů

"Vyzýváme Vládu ČR, aby prokázala, že deklarování významu osobnosti Václava Havla navrženým zákonem o jeho zásluhách o stát i veřejnými vystoupeními svých členů, myslela vážně, občanům nelhala a skutečně chce důstojně uctít jeho památku," uvádí se v prohlášení.

První prezident České republiky zemřel v neděli 18. prosince po dlouhodobých zdravotních obtížích na své chalupě na Hrádečku. Jeho oficiální pohřeb se konal v pátek 23. Prosince jako završení třídenního státního smutku. Ceremonie se přitom zúčastnila česká i zahraniční politická elita. Ve stejný den se pak uskutečnilo také soukromé rodinné rozloučení v krematoriu ve Strašnicích a večer na Havlovu počest v pražské Lucerně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…