Letouny CASA byly skvělý nákup. U soudu s Parkanovou na tom trval exnáměstek Barták

17.10.2017 16:55

Martin Barták, bývalý náměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu, u úterního soudu hájil nákup letounů CASA pro českou armádu. Podle jeho slov se koupil správný produkt za odpovídající cenu. Poněkolikáté také prohlásil, že on sám se na výběru letadel nijak nepodílel. V případu figuruje Barták jako svědek, obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Letouny CASA byly skvělý nákup. U soudu s Parkanovou na tom trval exnáměstek Barták
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Barták před soudem

Barták u Obvodního soudu pro Prahu 6 hned v úvodu své výpovědi sdělil, že vše probíhalo podle zákona. „Chtěl bych zdůraznit, že šlo o normální akviziční proces, který podléhal všem zákonným parametrům a zároveň se řídil běžnými procesy tak jako každé jiné pořízení materiálu na ministerstvu obrany,“ uvedl Barták.
 
Exministr Barták dále popsal, že na nákupu letounů se podílely „stovky, možná i tisíce“ lidí, a to nejen z ministerstva obrany, ale například také z ministerstva financí nebo vlády, která schvalovala jednotlivé kroky. „Nedovedu si představit, že po celou tu dobu, kdy do toho vstupovaly desítky erudovaných úředníků, by mohlo dojít k nějaké zásadní chybě a odchylce, aniž si toho někdo všiml nebo na to upozornil,“ poznamenal. 
 
Jiný svědek v kauze, pilot a expert na vojenskou techniku Karel Daňhel, Bartáka v minulosti obvinil v médiích, že na nákup letounů nejvíce tlačil právě on z pozice náměstka. Barták tehdy reagoval tak, že Daňhel, který zpracovával za generální štáb stanoviska k nákupu letadel, je „sprostý lhář“. 
 
Státní zástupce Jan Kořán Bartákovi předložil zápis z operativní porady ministerstva obrany roku 2008. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek tam podotkl, že u expertního posudku k nákupu chybí národohospodářské hledisko a že se musí dopočítat. Barták mu odpověděl, že se o to pokusí. Na dotaz žalobce, jestli nechali posudek k tomuto hledisku zpracovat, odvětil, že ne. Smysl rozpravy byl prý jiný, a to ujistit ministerstvo financí o tom, že prostředky ze státního rozpočtu budou vynaloženy smysluplně.
 
Obžalovaného Sťaňka se zastal i další svědek, jeho někdejší podřízený Petr Elbl. „Nikdy jsem nedostal žádný pokyn, který by vybočoval z normativů. Okamžitě bych se proti tomu ohradil i prostřednictvím paní ministryně jako proti ovlivňování veřejné zakázky,“ reagoval na otázku, zda na něj Staněk někdy v souvislosti s nákupem letounů vyvíjel tlak.
 
Dále se Staňka zastal i Barták, když uvedl, že ho považuje za vynikajícího odborníka a že si nedokáže představit, že by on ani kdokoliv jiný mohl do procesu nákupu zasáhnout a ovlivnit cenu. Jeho svědectví si z obžalovaných přišel vyslechnout jen Staněk, Parkanová k hlavnímu líčení opět nedorazila. Na dotaz soudkyně, zda se bývalá ministryně někdy chystá vypovídat, odpověděl její advokát Tomáš Sokol, že to neví.
 
Transportní letadla byla pořízena  za více než 3,5 miliardy korun. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce jim vyčítá to, že na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek. Státu tím prý způsobili škodu 819 milionů korun. Ministerstvo obrany po nich tuto částku požaduje jako náhradu škody. Oba obžalovaní vinu odmítají.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …