Levice atakuje ústavní většinu v Senátu. A slibuje vládě to nejhorší

19.10.2012 7:12

Druhé kolo senátních voleb bude o tom, jestli levicové strany pravicovou vládu porazí úplně, nebo jí ještě dají alespoň minimální prostor. Ve hře je dokonce ústavní většina pro levicové strany, která by jejich opozičnímu boji mohla dát novou kvalitu. Většinu senátorů má levice již nyní jistou.

Levice atakuje ústavní většinu v Senátu. A slibuje vládě to nejhorší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Ve druhém kole senátních voleb se podle Lidových novin hraje o to, jestli levice Nečasovu vládu bude jenom dusit, nebo ji rovnou zardousí. Již nyní je jisté, že obě levicové strany budou mít v horní komoře většinu mandátů, neboť k dosavadním 34 přihodí deset dalších ze vzájemných soubojů. Stačí pět dalších na úkor jiných stran, aby levice měla nad Senátem absolutní kontrolu.

„Nečasova a kalouskova vláda musí skončit. Čím dříve, tím pro zemi lépe. Vítězství ČSSD tomu může výrazně pomoci,“ burcuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zatímco levice drží pevně pospolu, na pravici podobná jednota chybí.

„Apeluji na voliče, aby dali svůj hlas pravici. ODS reprezentuje deset kvalitních kandidátů,“ ujišťuje premiér Petr Nečas. Jenže právě on si před volbami nedokázal udělat pořádek ani ve vlastní straně, kde se mu bouří skupinka rebelů. ODS nelze upřít snahu pravici sjednotit, na jaře strana nabízela TOP 09 postavení společných kandidátů v levicových obvodech. Miroslav Kalousek to však tehdy odbyl.

TOP 09 může získat dva mandáty, oba v souboji s ODS. Ta má ve hře dalších osm želízek. Tradičně nízká volební účast v druhém kole, navíc doplněná o znechucení voličů, však pravici tradičně příliš nenahrává.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …