Levice hospodařit neumí, to je známá věc. My jim ukážeme, plánuje Fiala. A Kalousek naložil ještě více

16.09.2019 20:23

Opozice tvrdě kritizuje návrh státního rozpočtu, který dnes schválila menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD. Podle opozice je takovýto rozpočet nehospodárný, socialisticky přerozdělující a v době, kdy se začíná mluvit o recesi, nezodpovědný. Ke kritice návrhu rozpočtu se vyjádřili kupříkladu předseda ODS Petr Fiala, poslanec za TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek či pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Opoziční politici reagují především na to, že návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 40 miliard korun. Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje. Informovala o tom ČTK.

Levice hospodařit neumí, to je známá věc. My jim ukážeme, plánuje Fiala. A Kalousek naložil ještě více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda schvalovala rozpočet na rok 2020. Schůze kabinetu se zúčastnil i prezident Miloš Zeman

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí
Návrh státního rozpočtu dnes na sociálních sítích začali cupovat politici napříč opozicí. „Levicová vláda dnes schválila levicový rozpočet. Že levice hospodařit neumí, je známá věc. My jim ukážeme, jak by šlo bez problémů dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, kdybychom ho sestavovali my. Ve Sněmovně předložíme konkrétní návrhy, kde ušetřit desítky miliard,“ uvedl kupříkladu na svém Twitteru předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Předseda lidovců Marek Výborný zase upozornil na možnou recesi. Vypíchl přitom „zodpovědně se připravující“ Německo. „Když víte, že bude hůř, začnete šetřit a uskromníte se. To je normální. Takové Německo se zodpovědně připravuje na ochlazení ekonomiky. Česká vláda ale dělá přesný opak. Rozhazuje a peníze chce vytahat z kapes daňových poplatníků,“ napsal. Jmenoval i větší zdanění hazardu. Podle něj by se s hazardem mělo bojovat spíše prevencí nežli zdaněním.

Podle Pirátů je návrh rozpočtu se schodkem 40 miliard v době růstu ekonomiky hrubou nezodpovědností. „A to navíc s přihlédnutím k prvním příznakům zpomalování ekonomiky v Německu a očekávanému zpomalení růstu české ekonomiky ve druhém pololetí tohoto roku,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Vláda podle něj zanedbává investice.

„Problém na výdajové stránce ilustruje resort dopravy, který bude mít méně prostředků na investice i do oprav. Železniční doprava dostane z rozpočtu méně prostředků než loni. Jednou z mála oblastí, kde finance naopak rostou, jsou výdaje na zbrojení. Ačkoliv lze chápat potřebu modernizace armády, nemělo by to být na úkor chronicky podfinancovaných kapitol, jako jsou věda, výzkum a vzdělávání, jejichž výdaje rostou pomaleji než výdaje na armádu,“ uvedl Ferjenčík v tiskové zprávě.

„Rozpočet bohužel pokračuje v trendu zvyšování rizik budoucnosti. Ignoruje skutečnost dlouhodobé neudržitelnosti penzijního zdravotního systému a jeho investiční aktivita je menší než v dobách krize. V roce 2012 byla výše investic 2,8 procenta HDP, příští rok bude pouhých 2,5 procenta HDP,“ uvedl šéf sněmovního klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Poznamenal také, že menší výdaje než v roce 2012 půjdou na vědu a výzkum. Jde podle něj o socialistický přerozdělovací rozpočet bez jakékoliv vize modernizace a konkurenceschopnosti země.

Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje Ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2021 a 2022. Letos je rozpočet schválen rovněž se schodkem 40 miliard korun, ke konci srpna byl schodek rozpočtu 15,4 miliardy korun.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září. „Čeká nás bitva o rozpočet ve Sněmovně. Ten rozpočet je dobrý, je navržen tak, aby se snížil dluh vůči HDP, kde patříme mezi nejméně zadlužené země,“ uvedl Babiš.

Odbory a zaměstnavatelé zase návrh rozpočtu na příští rok dnes podpořili. Podle odborů pomůže ekonomickému růstu, podle zaměstnavatelů zajistí stabilitu ekonomiky. Nesouhlasí ale se zvýšením platů učitelů o deset procent, jak počítá vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…