Levice už spáchala sebevraždu, kapitalisté vyhráli, dokazuje historik. Jenže naštvanost lidí nezmizí, takže nás čeká velké horko...

18.12.2015 7:17

Historik a publicista Petr Schnur komentoval na webu Literárních novin politickou situaci v Evropě. Vysvětlil, co plyne z výsledku francouzských voleb, kde sice nevyhrála Národní fronta, přesto získala nejvíce hlasů za svoji existenci. A mezitím skončila levice, jak jsme ji kdysi znali.

Levice už spáchala sebevraždu, kapitalisté vyhráli, dokazuje historik. Jenže naštvanost lidí nezmizí, takže nás čeká velké horko...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Schnur se rozhodl popsat absurditu současné evropské politické situace, kdy pravice není pravice, levice není levice, hlavně ale že všichni víme, jakým slovem je nazvat. „Demokratické revoluce s korupčními oligarchy a neofašistickými skupinami na špici, boj proti islamistickému terorismu po boku jeho sponzorů, islamistických diktatur i těch, kteří k nim směřují,“ popsal Schnur.

Vyjádřil se i k řecké finanční krizi. „Extrémní levice, která uspořádá lidové referendum na podporu vlastní pozice při jednání s nadnárodním kapitálem, aby dva dny po jeho pozitivním výsledku podepsala vše, co protistrana požaduje.“

Následně popsal i průběh voleb ve Francii, kde údajně v několika krajích bylo doporučeno socialistům, aby se stáhli ve prospěch republikánů Nicolase Sarkozyho, jen proto, aby se nedostala k moci Národní fronta. Schnur však Sarkozyho stranu vidí jako mnohem pravicovější než Národní frontu.

„Bizarní na této politické šarádě je totiž následující: FN je tak ‚extrémně doprava‘, že odmítá diktát Wall Streetu, volný trh bez hranic a omezení v režii bruselského centralismu, TTIP a dokonce i neokoloniální války mateřské země,“ zmínil Schnur a dodal, že jsou to všechno body, které naopak patří do programu standardní levice, která již ztratila svou někdejší funkci „tvořitelky dějin“ a stala se z ní jen pomůcka k získání levicových voličů pro pravicovou politiku.

Celý text zde

Uvedl také, že jsme pod záplavou názorů a informací analytiků, kteří na všechny strany ukazují a všechno zjednodušují a pojmenovávají, čímž veškerá relevantni data a důležité skutečnosti halí do mlhy a jasně nastavují společensky přijatelné názory, jež vylučují pochybnosti a pochybovače staví do role nepřátel.

„Až do neomezení omílané výrazy jako xenofobní pro ty, kteří mají problém s jednorázovým milionovým přílivem migrantů, populistický (levicově nebo pravicově, podle situace) na adresu odpůrců diktátu ‚trojky‘ nebo třeba ocejchování predikátem ‚protievropský‘ těch, kteří odmítají ztotožnit se s bruselskou Unií s Evropou,“ napsal Schnur.

Levicová politika je podle něj zkrátka již mrtvá nebo právě páchá politickou sebevraždu. Berlínští sociální demokraté již také podpořili obchodní smlouvu TTIP i přes nevoli národa, tak jako francouzští, kteří ze strachu před Národní frontou vyklidili prostor republikánům. „Obrazně řečeno: levicová politika těchto dvou stran má obdobnou reálnou hodnotu jako antiteroristický boj americké koalice proti IS po boku Turecka, Kataru, a Saúdské Arábie nebo demokratizace Ukrajiny Jaceňukem, Porošenkem a Pravým sektorem.“ Jasné však je, že frustrace obyvatel Evropy z vlastního vedení stále roste a bude jí třeba dát směr, kdo s ním však přijde, je ve hvězdách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…