Levicová averze vůči živnostníkům je nespravedlivá. Bez nich to nejde, píše komentátor

23.03.2013 10:53

Výrok stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) o parazitujících živnostnících stále žije a vyvolává diskuse. Dokládá to i komentář v MF Dnes šéfredaktora týdeníku Euro Pavla Párala. Ten píše, že tato levicová teze je krajně nespravedlivá, protože živnostníci dávají práci dvěma třetinám zaměstnanců v Česku a sami od státu nic nechtějí.

Levicová averze vůči živnostníkům je nespravedlivá. Bez nich to nejde, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

Tezi, že podnikatelé jsou paraziti, buduje podle Párala česká levice od poloviny devadesátých let a poměrně se jí to prý daří. Ačkoli výrok Jana Mládka byl ustřelený, prakticky stejně na věc nahlíží i odboráři, jen prý mají více "politické" myšlení a jsou tudíž ve svých vyjádřeních rezervovanější.

Podle Párala je ovšem nutné říci, že názor o nepřiměřeném zvýhodnění osob samostatně výdělečně činných sdílí i pravicová část politického spektra, která přemýšlí, zda jsou zvýhodněné podmínky pro živnostníky oprávněné a adekvátní.

Naprosto srovnat podmínky zaměstnanců a OSVČ ale jednoduše nejde. Živnostníkům by sice stát mohl navýšit daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění, zaměstnancům by ale potom musel zrušit dovolenou nebo nemocenskou v prvních třech týdnech, na kterou podnikatelé ze zákona nárok nemají.

"Především však nelze přehlédnout, že z podhoubí drobných živnostníčků vyrůstají malé a střední firmy. Ti všichni dohromady dávají práci, myšleno zaměstnání, nějakým šedesáti až sedmdesáti procentům zaměstnanců v Česku," uvádí Páral s dodatkem, že bez oněch živnostníků by se lidem žilo těžko.

Adekvátnost podpory

"Takže o tom, že si drobné podnikání zaslouží podporu formou odvodových úlev, dnes úplně stejně jako před dvaceti lety, nemůže být pochyb," píše šéfredaktor. Lze prý ale diskutovat, zda je podpora adekvátní. Tady by si ale právě Mládek a další socialisté měli podle Párala sáhnout do svědomí. Právě sociální demokracie totiž na přelomu století vytvářela pobídky pro zahraniční investory, kteří zde vytvořili ale jen zlomek pracovních míst a jejich podpora skončila v naprosté většině v "kapsách zahraničních investorů".

Smysluplně se dá podle Párala diskutovat o snížení paušálních odpočtů nákladů, ale za jistých podmínek. A těmi myslí především snížení administrativy ze strany státu a vymahatelnost práva. "Velmi často je složité vysvětlovat, za co vlastně mají živnostníci platit daně státu, který jim jen vždy a všude klade neodůvodnitelné překážky," podotýká.

Postihování švarcsystému nic neřeší

Páral kritizuje i postihování švarcsystému. Ten prý v našich podmínkách nahrazuje práci na zkrácený úvazek, která je jinde ve světě zvýhodňována výběrem pojistného nebo jeho naprostým odpuštěním.

"A tak levicová averze vůči lidem, kteří nejenže od státu nic nechtějí, ale stát jim často není schopen ani vytvořit podmínky pro normální fungování, je odsouzeníhodná," uzavírá Pavel Páral pro MF Dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…