Leyenová slaví triumf. Emise se budou drasticky snižovat v celé EU

12.12.2020 6:30

Lídři Evropské unie po celonočním jednání rozhodli výraznéím snížení emisí, podpořili omezení celounijních emisí skleníkových plynů o nejméně 55 procent proti roku 1990, píše iDNES.cz.

Leyenová slaví triumf. Emise se budou drasticky snižovat v celé EU
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

„Je to jasné vykročení směrem ke klimatické neutralitě v roce 2050,“ ocenila na pozděi dohodu lídrů prezidentů a premiérů EU předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Shodu dlouhé hodiny blokovalo Polsko, které požadovalo větší záruky finanční podpory spojené s náročným přechodem od uhlí k ekologicky čistým technologiím. Své požadavky do závěrů summitu se pokoušelo prosadit i Česko, které usilovalo zejména o co nejkonkrétnější jmenování zdrojů energie, jež mohou země využívat jako náhradu za uhlí.

Nový cíl tak nahrazuje dosavadní závazek omezení emisí o 40 procent, který by podle unijní exekutivy nezaručil, že bude EU v polovině století klimaticky neutrální. Tedy že nebude produkovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyváží například výsadbou nových stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …