Lhář Ondřej Kolář. Četl zastupitelům podpůrný dopis, v něm ale změnil klíčové slovo

13.09.2019 7:29

Na radnici Prahy 6 ve čtvrtek probíhala debata, jak naložit s kontroverzní sochou maršála Koněva. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář v úvodním proslovu před hlasováním o budoucnosti pomníku shrnul důvody, proč by bylo nejlepší, aby socha byla přesunuta na jiné místo. Na pomoc si vzal i dopis s vyjádřením kolektivu Dejvického divadla, jehož důležitou část však prezentoval jinak, než skutečně zněla. Ze lži ho nakonec usvědčil jeho vlastní úřad, když původní verzi dopisu zveřejnil na sociální síti.

Lhář Ondřej Kolář. Četl zastupitelům podpůrný dopis, v něm ale změnil klíčové slovo
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Jednání zastupitelstva Prahy 6 mělo ve čtvrtek na programu bod se stručným názvem, ale o to výbušnějším obsahem: Pomník maršála Koněva. Zajímavé bylo stanovisko „kolektivu Dejvického divadla“. Postoj divadelníků z Prahy 6 přečetl starosta Kolář, který jej navlékl tak, že je to diskusní příspěvek čestné občanky Prahy 6, bývalé ředitelky divadla Evy Kajkrtové-Měřičkové.  

„Tak vám v divadle držíme palce, ať dneska vezmou všichni rozum do hrsti a odhlasují správně,“ píše se v rezoluci divadelního kolektivu. Divadelníci prý situaci probírali na výjezdním zahájení sezony a došli k několika „podstatným věcem“.

Především, že kdyby byl Koněv až tak významným osvoboditelem, byl by mu pomník postaven dříve, než v roce 1980. Za druhé, že „stačí, že má ulici“. Třetí podstatná věc byla, že „kdyby se celková situace snahy přimknout se opět k Rusku nezhoršovala, a komunisté se nechovali jako státotvorná demokratická strana, která tu opět bude rozhodovat, tak by tam maršál možná ještě chvíli vydržel bez většího povšimnutí“.

A z toho podle dejvických umělců vyplývá jediný závěr: „Za stávající situace je nejvyšší čas ho odstranit. Jinak za chvíli povede Dejvické divadlo ruský ministr kultury.“

Tato poslední věta však stojí za pozornost. Starosta Kolář v ní totiž přeměnil slova, jak sám uznal za vhodné. Zatímco divadlo sděluje svůj názor, že „za stávající situace je nejvyšší čas ho (pomník) odstranit“, starosta Prahy 6 pozměňuje obsah a místo „odstranit“ prý cituje, že je nejvyšší čas pomník „přemístit“. Dejvické divadlo pak ještě dodává, že v případě, že by se socha neodstranila „vedl by za chvíli Dejvické divadlo ruský ministr kultury“.

Dopis kolektivu Dejvického divadla ve verzi upravené starostou Kolářem přibližně od času 1:16:00

Ze lži nakonec usvědčil starostu Prahy 6 jeho vlastní úřad, když původní verzi Dejvického divadla zveřejnil na Facebooku.

Nakonec zastupitelé Prahy 6 ve čtvrtek schválili usnesení o nahrazení pomníku sovětského maršála Ivana Koněva památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Radnice vypíše otevřenou výtvarnou soutěž o návrh tohoto památníku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…