Liberální muslimka v Německu představila návrh, jak potlačit hrozbu spojenou s radikalizací muslimů

28.12.2018 9:52

O rizicích spojených se zahraničním financováním mešit v Německu, které mohou mít například na svědomí radikalizování věřících, se vedou mezi tamními dlouho debaty. Zakladatelka liberální berlínské Ibn Rušd-Goethovy mešity Seyran Ateşová jako řešení navrhla, aby němečtí muslimové v budoucnu platili „mešitovou daň“. A u některých politiků to vzbuzuje kladné ohlasy. Mohlo by to podle nich posílit věrnost muslimů vůči německému státu, informovaly Lidové noviny.

Liberální muslimka v Německu představila návrh, jak potlačit hrozbu spojenou s radikalizací muslimů
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

Kritici dosavadního modelu varují, že stát se zahraničním financováním tamních mešit dobrovolně vzdává kontroly nad specifickými skupinami obyvatel, muslimy, jejichž integrace do většinové společnosti se jeví jako stále obtížnější. Atesová tak vysvětluje, že všechno, co náboženské obce potřebují, může být do budoucna zajišťováno jejich samotnými členy.

„Oslabilo by to negativní vlivy ze zahraničí, kterým jsou mnohé muslimské náboženské spolky v Německu vystaveny,“ připomněla pozitiva mešitové daně Atesová, která patří ke skupině liberálních muslimů, kteří stojí za vznikem Ibn Rušd-Goethovy mešity v berlínské čtvrti Moabit.

Tato mešita byla otevřena loni v červnu. A to s cílem stát se místem, kde je vyznáván liberální islám. Ženy a muži se v ní modlí společně. Otevřenost vůči okolnímu světu i ostatním náboženstvím dokládá název mešity, pojmenované podle arabského filozofa Ibn Rušda a spisovatele Johanna Wolfganga von Goetha. Zároveň sídlí v budově, která patří evangelické církvi.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
V případě, že by byl příslušný předpis schválen, jednalo by se o obdobu takzvané církevní daně. Tu platí každý daňový poplatník v Německu od určité výše příjmů zároveň s daňovým přiznáním. Zaplacení daně je možné se vyhnout jedině odchodem z církve.

Drtivá většina německých mešit dosud využívá služeb imámů, kteří jsou placeni ze zahraničí. To se týká zejména organizace Ditib (Turecko-islámská unie úřadu pro náboženství), která je financována z tureckého státního rozpočtu a v Německu provozuje více než 950 mešit.

Právě organizace Ditib je kritizována za to, že v jejích mešitách dochází k propagaci politiky současného tureckého vedení v čele s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Možnou „mešitovou daň“ někteří politici vítají. Místopředseda poslanců křesťanských demokratů Thorsten Frei označuje takovou úpravu za „důležitý krok“, který by prý mohl posílit věrnost muslimů vůči německému státu. Zavedení daně by podle jeho slov umožňovaly již stávající zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…