Liberty Ostrava krachuje. „Vidíte, Zdechovský to zařídil.“ Na europoslance vytáhli jeho vlastní slova

23.02.2024 9:50 | Monitoring

Kritická situace v ocelárně Liberty Ostrava donutila ve čtvrtek vyjít lidi do ulic na protest za zachování výroby. Firma ovšem podle všech zpráv krachuje. Na sociálních sítích se je pak zmiňováno jméno europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), protože ten minulý rok prohlašoval, jak zařídí „dekarbonizaci“ oceláren. Lidé se smějí, že když firma zastaví výrobu, tak k „dekarbonizaci“ nepochybně dojde.

Liberty Ostrava krachuje. „Vidíte, Zdechovský to zařídil.“ Na europoslance vytáhli jeho vlastní slova
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Společnost Liberty Ostrava (dříve NHKG)

Odstávka většiny výroby ve společnosti Liberty trvá již dva měsíce. Odboráři proto uspořádali demonstraci za co nejrychlejší obnovení provozu. Na protest dorazily před hlavní bránu závodu na dva tisíce lidí, kteří již dva měsíce zůstávají doma, byť za sto procent mzdy. Někteří podle odborů výplaty dostali pozdě.

Lidé skandovali hesla jako „Dva měsíce bez práce, to už není legrace“ a volali po zestátnění ocelárny Liberty Ostrava.

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. „Máme velké obavy, že už se fabrika nerozjede,“ řekl Ďurčo.

Na sociálních sítích se ale mnozí smějí, že podíl na krizi v Liberty má poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský, který loni v dubnu s velkou slávou oznámil, že domluvil v Liberty plnou dekarbonizaci.

„Dnes jsem ve společnosti LIBERTY Ostrava domluvil plnou dekarbonizaci. Do roku 2030 chce společnost přejít na výrobu tzv. zelené oceli, která bude emisně neutrální. V těchto dnech se dokončují smlouvy s dodavateli, což je skvělá zpráva,“ uvedl lidovecký europoslanec v dubnu na svém facebooku.

Zelená ocel je podle často se objevujících názorů pro Liberty zkázou.

„Jeden statusek pana Zdechovského z dubna loňského roku. Opravdu se zdá, že dekarbonizaci domluvil a to úplnou. Sice formou krachu firmy, ale ta dekarbonizace to je...“ uvedl uživatel Mirek Gerome Sojka.

„Tak se vám možná ta dekarbonizace povede i dřív než v roce 2030 a asi i navždy...“ vzkázala europoslanci Zdechovskému Petra Rédová, která kandiduje jako nezávislá kandidátka do eurovoleb za koalici STAČILO!

„Tome, to jsme nevěděli, že dekarbonizace znamená likvidace...“ rýpla si do politika také reagující Andrea Řezníčková.

„Tohle se Tomáši Zdechovskému krutě nepovedlo. Místo zelené oceli vznikne z ocelárny zelená louka...“ povzdechl si diskutér Daniel Zouhar.

„Z plné dekarbonizace se během roku stala plná deratizace od všech zaměstnanců,“ konstatoval ke Zdechovského plnění unijních klimatických cílů Richard Perman.

A v podobném duchu se na adresu Zdechovského nesla kritika dál: „Jak slíbil, tak splnil. I krach se počítá jako dekarbonizace,“ podotkl Michal Osina. „Zaměstnanci a odboráři před zavřenou továrnou Liberty demonstrovali. Koukám, že se Zdechovskému ta dekarbonizace opravdu povedla,“ hrozil se uživatel Josef Vičan.

„To jen abyste věděli, co je tento Tomáš Zdechovský zač,“ kritizoval Smola europoslance Zdechovského, že ocelárnu Liberty přivedl ke krachu.

Protestující mají podporu i krajské tripartity, tedy hejtmanství, odborů a zaměstnavatelů. „Žádáme také vládu, aby se začala intenzivně věnovat situaci v tuzemském ocelářství a začala hledat možná řešení krize nejen v Liberty, ale i celkového ohrožení českého průmyslu a ocelářství,“ upozorňoval na demonstraci hejtman Jan Krkoška. „V rámci tripartity navrhujeme, aby se na ministerstvu průmyslu vytvořila pracovní skupina, která by se mimo jiné zabývala i negativním vývojem v Liberty Ostrava,“ řekl podle serveru iDNES.cz.

Terčem kritiky se Tomáš Zdechovský stal i pro své výroky v souvislosti s pražským protestem zemědělců, kdy naznačil, že na protestu neprotestují zemědělci a vysvětlil otázku, kde přišli k takové zemědělské technice. „Dnešní akce se tváří jako protest zemědělců. Ale zeptejte se jich na jejich farmy, které nemají. Ne, nejsou to zemědělci. Za ty se jen snaží vydávat ruská pátá kolona. Mezi organizátory blokády nalezneme známé tváře českého dezinformačního prostředí, jako například Daniela Sterzika alias Vidláka nebo Petru Rédovou. V regionech byli za akcí lidi z PRO. Tak jako v roce 1948 zneužili komunisti dělníky, teď zneužívají stejní lidé zemědělce,“ tvrdí Zdechovský.

„Je potřeba nazývat věci pravými jmény. Pokud budeme mít z těchto lidí strach, začnou být stále více agresivní a drzí,“ doplnil. Z publika však přišla důležitá otázka: „Ok a kde vzali ty traktory? Z půjčovny?“ Na což Zdechovský odvětil: „Miliardáři jim ty traktory poskytli.“

Také zemědělci chtějí svým protestem mimo jiné poukázat na problém neúnosných pravidel evropského Green Dealu, který je podle nich dlouhodobě neudržitelný, neufinancovatelný a poškozuje hospodářské i sociální zájmy Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čína nás zachrání?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 23.02.2024 11:31:45
Na jedné straně váleční štváči volájí do zbraně proti putinovu Rusku, na druhé likvidujeme ocelářství a těžké strojírenstí. Možná blběna typu MPA si myslí, že tank vytiskneme na 3d tiskárně, nebo vyrobíme z ekologických materiálů. Černoška podle všeho objedná zbraně v Číně, která tak úspěšně likviduje evropské oceláře. Pak to bude jako s grýn dýlem, přestaneme vyrábět auta a budeme je dovážet z Číny, protože elektromobily umí třikrát tak levněji.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …