Lid promluvil k situaci v ČSSD: Věříme víc Sobotkovi

07.11.2013 12:20

Společnost SANEP zjišťovala mezi voliči ČSSD dojmy z voleb a povolebního dění. Výsledky nejspíš v Lidovém domě nepotěší - téměř třetina ze sympatizantů strany totiž vnímá volební výsledek jako prohru a selhání předsedy Bohuslava Sobotky.

Lid promluvil k situaci v ČSSD: Věříme víc Sobotkovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Celkem jako „prohru“ navzdory nominálnímu vítězství označilo výsledek 30,7 procent dotázaných, vybíraných z voličů, příznivců a sympatizantů ČSSD. Pro 25,2 procent byl výsledek vítězstvím, bez ohledu na slabý celkový zisk hlasů. 16,3 procent se přiklonilo k interpretaci „jasný mandát k sestavení většinové vlády v čele s Bohuslavem Sobotkou“. Plných 14,8 procent však výsledek voleb natvrdo označilo jako selhání předsedy Sobotky.

V druhé otázce pak respondenti měli uvést, co považují za hlavní důvod nízkého volebního zisku, přičemž odpověď mohli formulovat sami, neexistoval uzavřený rámec možností. Více než čtvrtina označila za hlavní příčinu slabého předsedu a dalších 18 procent špatnou kampaň, příliš postavenou na slabém předsedovi.

Celá zpráva SANEPu ZDE.

Na dotaz, zda by předseda Sobotka měl vyvodit z výsledku osobní odpovědnost a odstoupit z čela strany, odpovědělo 27,4 procent jednoznačně kladně, a 16,9 procent se k této variantě přiklání slaběji. Jednoznačně proti předsedově rezignaci je 29,6 procent a „spíše ne“ uvedlo 17,8 procent.

24,6 procent oslovených si pak myslí, že vnitrostranické spory oslabují ČSSD a naopak v koaličním vyjednávání podporují hnutí ANO. 15,8 procent vyjádřilo názor, že celé dění v ČSSD je jen divadlem pravicových voličů a médií, která nemají ráda prezidenta Zemana.

Ohledně prognóz nejbližšího vývoje v ČSSD uvedla bezmála třetina dotázaných, 32,6 procent, že se situace nejspíš ještě vyostří a bude směřovat k dalším předčasným volbám. Plných 29,2 procent naopak věří, že situace se uklidní, Bohuslav Sobotka sestaví většinovou vládu a s ní bude vládnout celé čtyři roky. Téměř 18 procent pak volilo skeptickou odpověď „Nestane se nic dobrého k uklidnění politické situace v ČR“.

Když se však agentura ptala účastníků průzkumu na otázku nejzásadnější - na čí straně ve vnitrostranickém sporu stojí - podpořilo 26,4 % z nich Sobotku a jen 23,8 % Haška.

          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …