Lid se vyslovil: Nepřijímejte vůbec žádné uprchlíky. A další zajímavá čísla...

22.01.2016 11:08

Česká republika by podle 60 procent lidí neměla vůbec přijímat uprchlíky z válkou postižených zemí, podle třetiny jen do doby, než se budou schopni vrátit domů. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Jen mizivá část veřejnosti - dvě procenta dotázaných - si myslí, že Česko by mělo migranty přijmout a nechat je se tady usadit.

Lid se vyslovil: Nepřijímejte vůbec žádné uprchlíky. A další zajímavá čísla...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Oproti září stoupl o osm procentních bodů podíl těch, kteří by běžence nepřijímali vůbec. Postoj k přijímání uprchlíků se výrazně neliší podle věku nebo pohlaví. Otevřenější jsou lidé, kteří sami sebe zařazují ke středu, středové pravici a středové levici. Ve srovnání s ostatními státy takzvané visegrádské čtyřky analytici konstatovali, že podobná nálada jako v Česku panuje na Slovensku, zatímco polská veřejnost je v této otázce méně vyhraněná - proti přijetí uprchlíků je 53 procent Poláků. V Maďarsku je to 32 procent lidí.

Zájem o aktuální vývoj je enormní

Velká část Čechů - 82 procent - vnímá uprchlíky jako výraznou bezpečností hrozbu pro Českou republiku, ještě víc respondentů je považuje za riziko i v evropském a světovém měřítku. Větší ohrožení ale podle odpovědí dotázaných představuje Islámský stát.

"Zájem o aktuální vývoj je enormní, 74 procent respondentů se o aktuální vývoj okolo uprchlíků zajímá, což je nejvíce ze všech měřených významných událostí alespoň celoevropského charakteru za posledních deset let," uvedli autoři průzkumu.

Rozdílný je postoj české společnosti k lidem, kteří se kvůli válečnému konfliktu rozhodli opustit Ukrajinu - pro přijetí uprchlíků z této východoevropské země je 43 procenta dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…