Lidé čerpají informace potvrzující jejich vidění světa a můžou to být klidně fake news, říká politolog Gregor

03.05.2018 22:33

Mladým lidem chybí kritické smýšlení a nezkoumají zdroje informací. Přesto zařazení výuky o mediální gramotnosti do škol nijak zvlášť naše školství neřeší. Politolog a spoluautor knihy Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích Miloš Gregor se proto rozhodl převzít iniciativu do vlastních rukou a s projektem „Zvol si info“ objíždí tuzemské školy a vysvětluje žákům, jak na internetu poznat zavádějící zprávy. „Problém je přístup politické reprezentace, my děláme něco, co by mělo být součástí vzdělávacího systému,“ uvedl v rozhovoru pro DVTV.

Lidé čerpají informace potvrzující jejich vidění světa a můžou to být klidně fake news, říká politolog Gregor
Foto: archiv PL
Popisek: Miloš Gregor (vlevo) s volebním manažerem TOP 09 Jaroslavem Poláčkem

Politolog Gregor je toho názoru, že vysvětlovat, co je to přesně fake news, má v naší společnosti stále velký smysl. „Pořád je to spousta lidí, kteří se nezajímají o informace o dění okolo nás, a pak přece jen konzumují informace, třeba před volbami, na jejichž základě se rozhodují, koho budou volit,“ řekl politolog s tím, že právě k těmto lidem se snaží mluvit.

Studentský projekt Zvol si info, který jezdí po českých středních školách, přijíždí na školy, které si jej pozvou. Za rok a půl své existence již navštívil sedmdesát škol. „To je už slušné vybočení ze sociální bubliny. Jestli mladí lidé věří dezinformacím více než dospělí, neumím ale porovnat, nemáme na to data,“ řekl politolog s tím, že u školáků je spíše problém, že vůbec zdroj informací nezkoumají. „Pokud jejich kamarádi něco nasdílejí na Facebook, tak to automaticky berou jako zprávu,“ uvedl Gregor.

To je podle politologa zásadní problém, nezjišťovat si, odkud informace skutečně pochází. „Nejde jen o to, říct si, že tohle je dezinformace, a poznat ji, ale přemýšlet právě o tom, odkud je a jestli tam není skrytý účel,“ vysvětlil a zmínil, že senioři mají zase větší problém například s technickou gramotností, a vůbec se na internetu orientovat. „To například puberťáci zvládají výborně, na druhou stranu nemají vůbec rozvinuté kritické uvažování a ani nepřemýšlejí o tom, že by je někdo chtěl napálit a zmanipulovat,“ zdůraznil v rozhovoru pro DVTV.

Podle Gregora mohou přednášky pomoci tento přístup školáků rozstřelit. „My jsme vypracovali sadu testů na schopnost rozeznat manipulaci v článcích a kritické uvažování, kterou jsme dávali školákům před přednáškou a po ní. Zlepšení bylo v řádech deseti až patnácti procent,“ uvedl politolog a dodal, že změna trochu vidět je, a ve chvíli, kdy lidé absolvují podobnou přednášku, která nenásilnou a zábavnou formou upozorní, na co si dát přesně pozor, nad tím vším začnou alespoň více přemýšlet.

  • Původní zdroj ZDE

Celou situaci trochu může podle Gregora pozměnit to, jak fungují dezinformace z psychologického hlediska. „Každý rád čerpáme informace, které potvrzují naše vidění světa. Pokud zkrátka je někdo příznivcem jednoho politika a odpůrcem druhého, tak bude raději přijímat takové informace, které říkají, že jeho oblíbený politik je dobrý a druhý špatný,“ uzavřel s tím, že přesně takto bez ohledu na věk fungujeme všichni a je třeba se na to zaměřit a snažit se to trochu vybalancovat a umět odfiltrovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…