Lide československý! Slavíme 103 let republiky. Vystrčil se pokloní Masarykovi

28.10.2021 6:30

Česko si dnes připomene výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918. Konat se budou tradiční akce na pražském Vítkově nebo u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ale neuskuteční večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání, odloženo bylo i jmenování nových generálů.

Lide československý! Slavíme 103 let republiky. Vystrčil se pokloní Masarykovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Jména vyznamenaných se ale veřejnost dozví, Pražský hrad seznam večer zveřejní na svém webu.

Na Vítkově se po roční pauze způsobené pandemií koronaviru opět za účasti například premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) uskuteční pietní setkání. Politici a zástupci spolků za přítomnosti čestných vojenských jednotek u památníku položí věnce, prezidenta Zemana zastoupí náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Pietní akce se budou konat i na dalších místech České republiky. Výročí vzniku republiky si lidé připomenou v Brně, Olomouci i v Ostravě.

Vystrčil stejně jako zástupci koalice Spolu a České konference rektorů položí květiny u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí. Na náměstí Pod Emauzy v hlavním městě Československá obec legionářská uctí padlé legionáře.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Na Pražském hradě se v poledne uskuteční slavnostní střídání stráže. Doplní ji motocyklová jednotka a praporečníci. Večer bude Pražský hrad nasvícen barvami trikolory.

Státního svátku využije i několik institucí, které veřejnosti otevřou své běžně nepřístupné prostory. Lidé si budou moci prohlédnout senátní Kolovratský a Valdštejnský palác, vládní Lichtenštejnský palác nebo Rohanský palác na Malé Straně, ve kterém sídlí Ministerstvo školství.

Velké obchody dnes, stejně jako v některé jiné státní svátky, zůstanou uzavřeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…