Lidé chtějí jako odškodnění za problémy s registrem celkem dva miliony

07.08.2012 17:28

Podle posledních zpráv z ministerstva dopravy už centrální registr vozidel plní své úkoly, nyní ale přicházejí na řadu žádosti lidí, jimž bylo díky novému systému v minulých týdnech pořádně horko. Desítky jich už podaly na úřad žádosti o náhradu škody. Informuje o tom server Novinky.cz.

Lidé chtějí jako odškodnění za problémy s registrem celkem dva miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka do úterka eviduje úřad celkem 75 žádostí o náhradu škody. „Pouze sedm ale splňuje veškeré náležitosti,“ řekl Novinkám mluvčí s tím, že úřad kvůli tomu dotyčné zpětně kontaktuje. Doplnil, že v nekompletních žádostech většinou chybí vyčíslení škody, případně kopie dokladů, podle kterých je možné škodu prokázat.

Peníze by měl proplatit dodavatel

Celková částka, kterou lidé kvůli registru požadují, dosáhla k úterku 2 354 821 korun. Peníze sice půjdou z rozpočtu ministerstva, následně ale úřad bude žádat  jejich proplacení u dodavatele systému, společnosti ATS-Telecom Praha.

Kromě ušlých finančních škod podle Nováka lidé žádají také v několika případech náhradu za nemajetkovou, morální újmu. Mezi žádostmi je například požadavek na odškodnění za vzniklý stres. Podle mluvčího je na každém, aby ocenil takovou svou újmu. Zatím prý na ministerstvu leží například žádosti s částkou 500 a 5000 korun. Záleží na určeném odboru, který má odškodnění na starosti a jednotlivé žádosti řeší individuálně, zda posoudí žádost jako adekvátní.

Odbor už na vyřízení jednotlivých žádostí začal pracovat, zatím ale nepadlo žádné oficiální rozhodnutí. Na to má úřad podle Nováka ze zákona 180 dní. Ministerstvo ale doufá, že první žádosti se podaří vyřídit dříve. Novák dodal, že se lidé mohou o náhradu škody přihlásit až do tří let od okamžiku, kdy újma vznikla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…