Lidé chtějí radši podpořit mladé rodiny než zvyšovat důchody

15.10.2013 15:59

Češi se podle průzkumu agentury STEM kloní spíše k rozšiřování sociálních služeb, než aby byly zvyšovány sociální dávky. Tato podpora dlouhodobě roste.

Lidé chtějí radši podpořit mladé rodiny než zvyšovat důchody
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Celkem 57 procent lidí by spíše podpořilo rodiny s dětmi, než aby se zvyšovaly důchody. Tento názor je ale ovlivněn věkem respondentů a jejich sociálním postavením. Rodiny s dětmi spíše podporují mladší lidé, naopak seniorům by přilepšili lidé starší.

„Z časové řady výsledků vyplývá, že česká veřejnost byla od poloviny 90. let stále výrazně pro to, aby se pomáhalo spíše rodinám s dětmi než důchodcům. Po nastolení ‚důchodové otázky‘ (a například i zvýšení porodného a jiných úpravách ve prospěch mladých rodin) o deset let později se začala část lidí přiklánět k názoru, že důchodci jsou na tom hůře. Hlasy pro podporu rodin nicméně stále převažují,“ uvádí STEM.

Dále 68 procent občanů podporuje rozšíření sociálních služeb namísto zvyšování sociálních dávek. Tato podpora dlouhodobě roste. „Před rokem 2000 bylo zastoupení obou názorů vyrovnané. Důraz na sociální služby je častější mezi všemi sledovanými sociodemografickým skupinami. Dominuje i ve všech voličských skupinách, i když o něco častější je mezi příznivci pravicových stran, ODS a TOP 09,“ upřesňuje agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…