Lidé chtějí ve sněmovně nové tváře. Musejí mít ale politické zkušenosti

02.10.2013 20:40

Většina Čechů by chtěla po volbách vidět ve sněmovně nové strany, ale s lidmi se zkušenostmi z komunální politiky. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury CVVM. Nové strany jsou podle dotázaných nezbytné pro zlepšení politické kultury v České republice. Podle průzkumu také naprostá většina lidí souhlasí s rozpuštěním sněmovny a vypsáním předčasných voleb.

Lidé chtějí ve sněmovně nové tváře. Musejí mít ale politické zkušenosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

S výrokem, že pro zlepšení politické kultury je nezbytné, aby se do Poslanecké sněmovny dostaly nové strany, souhlasily v průzkumu více než dvě třetiny Čechů. Zhruba stejné množství lidí si také myslí, že kandidáti ve volbách do sněmovny by měli mít zkušenosti z práce v obecním, městském nebo krajském zastupitelstvu. Naopak zkušenosti přímo se sněmovní prací by ocenila jen malá část dotázaných. Pouze méně než dvě pětiny lidí by chtěly, aby křesla získali ve volbách bývalí poslanci.

Lidé schvalují rozpuštění sněmovny

Nadpoloviční většina lidí také souhlasila s tím, že poslanci musí vždy hlasovat se stranou, na jejíž kandidátce jsou zvoleni. Takový názor schvalovalo 54 procent lidí, proti bylo 34 procent. K novým stranám se skeptičtěji podle CVVM stavěli hlavně starší či vysokoškolsky vzdělaní lidé a příznivci levicové politiky. Kandidáty s předchozí zkušeností s prací ve sněmovně by častěji uvítali pravicově zaměření lidé, hlavně stoupenci ODS.

Agentura se také ptala, zda lidi vůbec schvalují rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Souhlas vyjádřily téměř čtyři pětiny účastníků průzkumu. Častěji se souhlasné názory objevovaly u voličů levicových stran, ale i mezi příznivci pravice převažovalo schvalování předčasných voleb nad nesouhlasem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…