Lidé jsou více než zisky. Statisíce Němců vyšly do ulic proti dohodě s USA

17.09.2016 18:23

Desetitisíce lidí protestovaly dnes v sedmi německých městech proti transatlantické obchodní dohodě mezi EU a Spojenými státy známou pod zkratkou TTIP, ale i proti obdobné dohodě mezi EU a Kanadou známou pod zkratkou CETA. Organizátoři uvádějí, že se protestů účastnilo na 320 tisíc lidí. Policie odhaduje, že se protestů zúčastnilo na 180 tisíc lidí. Informuje o tom agentura Reuters.

Lidé jsou více než zisky. Statisíce Němců vyšly do ulic proti dohodě s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti TTIP před rakouským parlamentem

V Berlíně, Hamburgu, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem a dalších městech se dnes odehrály mohutné protesty proti obchodním dohodám Evropské unie se Spojenými státy a Kanadou. Demonstranti mají za to, že by uzavření těchto dohod vedlo k omezování demokracie v Evropě, ke snížení bezpečnosti potravin a zproblematizovala by se také obrana životního prostředí.

 „Lidé nad zisky“, hlásaly transparenty, které si protestující přinesli. Odpůrci dohod mají totiž za to, že příliš posílí nadnárodní korporace, které budou chránit své zisky, zatímco občané utrpí. Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmström označuje tyto obavy za nesmyslné. Doslova tvrdí, že odpůrci obchodních dohod šíří „hororové příběhy a lži“. „Myšlenka, že TTIP sníží ekologické normy, prostě není pravdivá,“ poznamenala komisařka pro bulvární deník Bild. Zdůraznila také, že nebude narušena evropská demokracie a evropský trh opravdu nebude zavalen geneticky modifikovanými potravinami.

Celý text v angličtině naleznete zde

Německý parlament bude o obchodní dohodě s Kanadou hlasovat v pondělí a sociální demokrat Sigmar Gabriel, německý vicekancléř, tuto dohodu označuje za dobrou šanci pro Evropu. Síla starého kontinentu tkví především v umění obchodovat a my bychom měli tento náš potenciál využít. Levicové křídlo německé sociální demokracie se svým předsedou a vicekancléřem nesouhlasí. Dohodu EU s Kanadou považuje toto křídlo za nebezpečnou a v pondělí je připraveno hlasovat proti dohodě.

Ať už to dopadne tak či tak, pozici Sigmara Gabriela ve straně to zkomplikuje. Je otázka, zda získá dostatečnou podporu, aby stranu vedl v příštích parlamentních volbách coby kandidát na kancléře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…