Lidé mohou ode dneška do přírody v celém svém domovském okrese

22.03.2021 6:30

V Česku mohou lidé ode dneška sportovat a vyrážet do přírody v celém svém domovském okrese, dosud tak mohli pouze na území obce. Omezení pohybu mezi okresy, které je nařízeno od začátku března, ale zůstává dál v platnosti.

Lidé mohou ode dneška do přírody v celém svém domovském okrese
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Původně ministři hovořili o třech týdnech. Stále platí i další opatření, které vláda nařídila kvůli boji s covidem-19. Zavřené tak zůstávají školky a školy a většina obchodů a služeb. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna. O prodloužení nouzového stavu bude dnes vláda jednat.

Zatím nejpřísnější protiepidemická opatření za celý rok trvání epidemie covidu-19 platí v Česku od začátku března. Je zakázaný pohyb mimo okres bydliště kromě cesty do práce, k lékaři či dalších výjimek, na hranicích okresu to kontroluje policie a armáda. Výjimku ze zákazu opustit okres dostali rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi. Možné jsou i návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině, ústavní a ochranné výchově.

Dál platí také povinnost nosit respirátory či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem, venku minimálně zdravotnickou roušku. Respirátor musí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musí také v autech, pokud v nich nejedou členové jedné domácnosti. Výjimku z nošení kvalitnější ochrany dýchacích cest mají děti do 15 let. V zastavěném území obce je třeba vždy mít minimálně chirurgickou roušku. Sportující lidé, například běžci nebo cyklisté, pokud dodrží dvoumetrový rozestup od dalších lidí, mohou být bez roušky i v zastavěných plochách obcí.

Trvá také zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59, s výjimkami pro cesty do práce, k lékaři či se psem do 500 metrů od bydliště. Přes den mají lidé pobývat doma s výjimkou nezbytných cest na nákup, na svatbu či shromáždění. Podle opatření mají také lidé omezit na nezbytnou míru kontakty s dalšími osobami, pobývat na veřejnosti maximálně ve dvou s výjimkou členů domácnosti, ale také maximálně využívat práci na dálku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…