Lidé nejvíce věří armádě a rádiu, nejméně církvi, odhaluje průzkum

27.03.2013 15:27

Armáda a rádio jsou mezi vybranými společenskými institucemi těmi, kterým lidé v současné době nejvíce věří. Na třetím místě skončila policie. Nadpoloviční důvěře veřejnosti se těší ještě televize a polovina lidí věří i internetu. Naopak nejmenší důvěru má církev. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Lidé nejvíce věří armádě a rádiu, nejméně církvi, odhaluje průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Armádě věří 62 procent lidí a rádiu 58 procent, policii projevilo důvěru 55 procent Čechů. Proti předchozímu průzkumu z loňského září se výsledky příliš nezměnily, v dlouhodobém srovnání jsou však rozdíly znatelnější. U armády a policie jsou nynější postoje veřejnosti výrazně příznivější než v druhé polovině 90. let. Po mírném propadu důvěry v ně v roce 2011 byly letos opět zjištěny hodnoty srovnatelné s rokem 2010, uvedli autoři průzkumu.

Důvěra v média klesla

V rozmezí mezi 50 až 40 procenty důvěry skončily instituce jako neziskové organizace, banky, odbory, soudy a tisk. Na poslední příčce pomyslného žebříčku skončily církve s důvěrou 21 procent lidí. V posledních letech je v průzkumu ale zřetelný pokles důvěry v média, zejména televizi a tisk. Například televizi v březnu 2008 věřilo 68 procent lidí, o 17 procent více než nyní. Důvěra v tisk klesla za uplynulých pět let z 57 na nynějších 42 procent.

Neziskovým organizacím věří 47 procent Čechů, bankám 46 procent a odborům 43 procent. Jejich důvěra je v posledních letech relativně stabilní. V případě soudů, kterým momentálně věří 44 procent lidí, se od loňského září rovněž nezměnila a po mírné propadu v roce 2011 se vrátila na tři roky staré hodnoty.

Důvěra v církve se od předchozího průzkumu zvýšila o procento, před 11 lety byla ale o 13 procent vyšší. Podle CVVM je zřejmé, že tento posun souvisí s postojem veřejnosti k církevním restitucím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…