Lidé nerozumí, proč Západ nedělá více. Ukrajinský velvyslanec hovoří o genocidě národa

24.03.2022 22:16

Uplynul měsíc od dne, kdy na Ukrajinu vtrhla ruská okupační vojska. Západ chce Ukrajině dál pomáhat, nikoli však cestou bezletové zóny, po které ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volá. Ukrajinci podle ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise nechápou, proč západní země neučiní přítrž jejich utrpení. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Lidé nerozumí, proč Západ nedělá více. Ukrajinský velvyslanec hovoří o genocidě národa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Velvyslanec Perebyjnis má za to, že ruským cílem je ovládnout celou Ukrajinu, okupovat Ukrajinu. I kdyby se mu to teoreticky podařilo, tak nikdy Ukrajinu neudrží. „To by musel Putin zabít všechny Ukrajince,“ dodal.

Západ obdivuje, jak odvážně se Ukrajinci brání, sám se ale do přímého konfliktu zapojit nechce, aby neriskoval třetí světovou válku. Perebyjnis hovoří o tom, že Ukrajinci jsou tímto přístupem zklamáni: „Spousta ukrajinských občanů se cítí zklamaně.“

  • Původní zdroj ZDE

„My diplomaté rozumíme tomu, že existují určité smlouvy, jako je článek 5 Severoatlantické aliance, nebo že Rusko je stále stálým členem Rady bezpečnosti OSN a může všechno blokovat. Ale obyčejní lidé prostě koukají na to, co se děje, a nerozumí tomu, proč svět ve 21. století nemůže zastavit genocidu celého národa. A samozřejmě, že se cítí zklamaní a opuštění,“ popsal jejich pocity.

„Vidíme, že Západ na to není připravený, že se bojí přímého střetu s Ruskem, bojí se jaderné války. I když já jsem přesvědčen, že pokud teď Západ dopustí, aby Rusko porazilo Ukrajinu, tak s ním bude muset stejně bojovat,“ upozornil ukrajinský velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…