Lidé se bojí mluvit. Je to špatně. Advokátka Hamplová a kroky Fialovy vlády. Vře to

24.04.2022 8:22 | Ze sítí

„Bojím se o Českou republiku. Naivita vlády nás všechny vystavuje velkým bezpečnostním rizikům a chudobě!“ Advokátka a držitelka titulu Právník roku Jana Zwyrtek Hamplová v reakci na narůstající otázky ohledně současného dění natočila video, v němž komentuje uprchlickou vlnu z Ukrajiny a zvažovanou přítomnost vojáků USA v Česku. Naznačila, že se nemůže zbavit pocitu, že válku v Evropě si Západ přeje. „Stali jsme se rukojmím. Přemýšlejme, jak to zastavit, bude to nutné,“ vyzývá k akci advokátka.

Lidé se bojí mluvit. Je to špatně. Advokátka Hamplová a kroky Fialovy vlády. Vře to
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Podle advokátky Zwyrtek Hamplové je naše země téměř v bezprecedentním ohrožení. „Mé názory mají společného jmenovatele: Já se bojím o naši Českou republiku, my riskujeme, hazardujeme. Ale to ‚my‘ vlastně není vůbec namístě, protože ten hazard probíhá ve vyšších patrech politiky. Mám pocit, že oni vůbec nevidí, co se děje v praxi,“ řekla advokátka úvodem facebookového videa.

„My jsme v podstatě otevřeli naše hranice každému s pasem Ukrajinské republiky. A myslím si, že to je špatně, Je to obrovské riziko,“ uvedla, že obavu v ní vzbuzují také historiky o uprchlících, které jí lidi vypravují, z úřadů, z obchodů, kde Ukrajinci chtějí vše zdarma. Píší jí i učitelé o svých zkušenostech s žáky z Ukrajiny, s nimiž si neví rady. „Ti lidé se o tom už bojí i mluvit,“ dodává. Ozývají se také již hejtmani, kteří se shodují, že někteří uprchlíci zneužívají sociální dávky. „Ti lidé sem jen přijedou, nafasují peníze a odjedou,“ upozorňuje.

Stejně tak jsme otevřeli kohoutky od našich rozpočtů. „A to je také špatně. V této zemi nebudujeme přece vše jen proto, abychom to pak porozdávali, jen proto, že si to tam nahoře pár lidí usmyslí,“ dodává Zwyrtek Hamplová.

Velmi kritiky se vyjádřila k poprasku kolem uvažované vojenské základny USA v Česku: „O té se napřed hovořilo jako o hotové věci, aby se nakonec zjistilo, že o ní neví ani Amerika, ani premiér,“ upozornila na jakési rozhodování o nás bez nás.

„Mám strach z té naivity. Mám strach, že ti lidé nepřemýšlejí, než něco udělají. Myslím ti lidé z vlády. Oni běžně dělají rozhodnutí, které by si nedovolil kterýkoli starosta v obci. Rozhodovat o takových penězích bez souhlasu občanů. Tady se o nás bez nás děje strašná spousta věcí. Bez nás někdo nabídl naší zemi každému, kdo přijde a zamává tím pasem jedné země, což je špatně,“ pokračuje.

Pomoc má být, ale adresná. „Azyl jsme měli nabízet jen těm, kteří to skutečně potřebují. Ne každému, kdo se k nám chce přestěhovat,“ dodává. Značně jí znepokojuji zprávy o tom, že se budou dávat obrovské peníze na to, aby obce stavěly byty pro Ukrajince. „Proboha. Tady mladé rodiny nemají možnost si kupovat ty předražené byty,“ hrozí se.

Celé video naleznete ZDE

Děsí jí i chystaná smlouva o obraně s USA. „To považuji za ještě horší, než je americká vojenská základna. Já mám pocit, že si tu válku snad někdo na území Evropy přeje. Protože, když tady bude špatně, tak jinde bude dobře. My jsme přitom Ukrajině přispěli víc než USA. Podívejte se na naši rozlohu, počet obyvatel, na to, kolik jich má USA? Proč to děláme? Komu se chceme zavděčit? Kdo na tom chce sbírat body na úkor, když jde o ohrožení nás všech? Opravdu mi to těžce vadí. Jsem vlastenka, ale co se děje kolem české vlajky... to jsou věci, které nikdy nepřijmu,“ konstatuje advokátka.

A apeluje na své spoluobčany: „Nesmí nám to být jedno. Musíme oslovit ty nahoře, ať se vzpamatují. To už není nějaké špatné politické rozhodnutí, ale rozhodnutí, které nás naprosto ohrožuje. My skutečně zchudneme, odnesou to naše děti. Vystavujeme se bezpečnostním rizikům, odborníci varují, vláda je neslyší. Proboha svatého, když už to vidí i ti lidé dole, proč to nevidí i ti nahoře?“ táže se znepokojeně dál.

„Měli bychom se vzpamatovat. Zkusme přemýšlet, jak politikům vzkázat, že tohle si nepřejeme, že to nechceme. Že jsme nikomu nedali mandát, aby se jen tak otevřely hranice kdekomu, kdo chce přijít. Že se otevřou naše rozpočty a že my budeme z našeho zdravotnictví financovat úplně vše, co si kdo vzpomene. Prostě to nejde. Nemůžeme nás obětovat těm, kteří by si na tak velkém území dost možná mohli pomoct i sami, kdyby byli klasickou demokratickou zemí,“ řekla na adresu válečných uprchlíků.

„Stali jsme se rukojmím a pod pláštíkem krásných slov o ‚pomoci někomu‘ se tu napůl osídluje naše země lidmi z jiného státu, aniž se někdo ptá, zda si to přejeme, a aniž někdo zkoumá, zda to lidé skutečně potřebují. Aby pak už nebylo pozdě. Aby nežili na náš úkor a řešili si problémy, před kterými několik desítky let zavírali oči.

Pomáhat potřebným ano, ale nepřipustit osídlení naši země někým úplně jiným. Nemůžeme být obětí toho, co se děje, ani celá Evropa, jen proto, že si to někdo umyslel! Nepřeji si, abychom se do této války zapojovali. A už vůbec, aby se prohlašovalo, že jsme ve válce.

Chci, aby všichni politici udělali vše pro mír. V minulých dnech to v podstatě řekli papež, řekly to i jiné autority evropské politiky. Nechápu, proč my jako Česko říkáme něco úplně jiného? A to vše ještě s krásným úsměvem, jak to všichni máme chápat.

Je to na nás. Nečekejme až na nové volby. Tato vláda musí slyšet signál zezdola. Přemýšlejme už nyní, co bude třeba udělat, abychom to zastavili, protože to bude nutné. Mám obavy, že si skutečně někdo válku na území Evropy přeje. Mám obavy, že někdo využívá naivity našich politiků, aby se tu děly věci, které by se za normálních okolností vůbec dít nemohly, protože by je nikdo rozumný nemohl udělat,“ apeluje  Jana Zwyrtek Hamplová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…