Lidé se příliš snadno vzdávají svobody, varuje exministryně Válková

25.11.2015 18:58

Někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) byla hostem středečního Interview ČT24. V obecné rovině se vyjádřila k šíření nenávisti na internetu. Ačkoli by byla velmi nerada, kdyby se paragrafy trestního zákoníku používaly k omezení svobody slova, orgány činné v trestní řízení by měly zasahovat všude tam, kde existuje podezření na spáchání trestného činu.

Lidé se příliš snadno vzdávají svobody, varuje exministryně Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryné spravedlnosti Helena Válková

Údajně nenávistné výroky je třeba posuzovat komplexně, v porovnání s tím, jak se ten člověk vyjadřoval v minulosti. Pokud šlo o jedno jediné vyjádření, nelze to posuzovat jako trestný čin, jde pravděpodobně o ojedinělý emocionálně podbarvený akt. „Řekla bych, že každý, kdo vstupuje do veřejného prostoru, by si měl zvážit, do jaké míry uvolní své emoce,“ poznamenala exministryně. Naproti tomu policie musí prokázat úmysl u pisatele vyvolat nějakou bouři nevole proti skupině obyvatel s úmyslem tuto skupinu lidí poškodit.  

Varovala ale před tím, aby se paragrafy trestního zákoníku používaly jako nástroj k omezení svobody projevu. Politička také opakovaně zdůrazňovala, že mluví pouze v obecné rovině a nijak se nevyjádří ke kauze Martina Konvičky, jehož kauza je dnes živá.

Ve druhé polovině pořadu si posteskla nad tím, že EU zaspala při výměně dat v boji s teroristy. Dnes už sice hovoří o prioritě tohoto boje, ale ani tak nejedná příliš rychle. „Doufám, že ho zrychlí tak, abychom všichni viděli, že se něco opravdu děje. Platí to i v případě uprchlické krize. Ale pozor, lidé by se kvůli teroristům neměli dobrovolně vzdávat přílišného množství našich dnešních svobod. Překvapuje mě, jak snadno dnes lidé říkají ‚hlavně nás chraňte‘ a nechají se odposlouchávat a sahat na svobodu tak, jak by to bylo donedávna nemyslitelné,“ podivovala se Válková.  

Překvapilo ji prý, když se vedle sebe na Albertově postavili prezident Zeman a Martin Konvička. Druhý jmenovaný člověk si podle dámy nezaslouží stát vedle prezidenta republiky.

Kriticky se politička vyjádřila k postupu Německa v uprchlické krizi. Němci podle jejího názoru udělali chybu, když ještě nestanovili strop pro přijímání uprchlíků. Trvala také na tom, že uprchlíci musí vzít za své evropské hodnoty, jinak v Evropě nemohou žít a měli by být posláni pryč. To neznamená, že bychom neměli uprchlíkům pomoci, to jednoznačně musíme. Ale musíme vyžadovat, aby dodržovali náš zákon a ctili naše hodnoty, pokud chtějí v našem prostoru žít spolu s námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…