Lidé si po loňské zimě dělají zásoby. Podražilo uhlí i dříví

03.09.2023 8:51 | Monitoring

V Česku začíná topná sezóna a mnoho lidí si po loňské zimě vysokých cen energií připravuje zásoby paliv. Dráž než loni je vyjde uhlí i dříví, plyn však zdražovat nemá, informuje na svém webu TN.cz. Žádné dramatické nárůsty cen, jaké jsme zažili loni, ale nelze podle energetického experta Jiřího Gavora očekávat.

Lidé si po loňské zimě dělají zásoby. Podražilo uhlí i dříví
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

Topení hnědým uhlím patří k nejlevnějším způsobům vytápění, bude ale dražší než loni. Zatímco v roce 2022 průměrná cena hnědého uhlí dosahovala 618 korun za stokilogramovou várku, letos se ceny pohybují okolo 700 korun. Většina prodejců však uhlí prodává spíše levněji a průměrnou cenu vynášejí vzhůru prodejci, kteří si účtují i tisícovku za metrický cent, přibližuje redaktor TN.cz Jakub Loukota.

Stejně na tom je i černé uhlí, jehož průměrná cena podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni činila 1 302 korun za metrák. V letošním roce se průměr pohybuje okolo 1 520 korun. I zde ale prodejci nastavují ceny spíše na úrovni okolo 1 300 korun.

Kdo pro vytápění prostor používá palivové dříví, zaplatí si za metr krychlový v průměru 1 192 korun. Loni touto dobou byla cena dřeva nižší téměř o dvě stě korun. Metr krychlový palivového dřeva tehdy průměrně přišel na 1 001 korun.

Očekává se, že pevná paliva budou zřejmě v dlouhodobém horizontu zdražovat. „Obávám se, že cenová stabilita se nedá očekávat u žádného typu topení. Palivové dřevo bylo dlouho zdaleka nejlevnější po kůrovcové kalamitě, ale teď opět zdražuje. U uhlí zase musíme počítat s uhlíkovou daní 2025 a tam ta cena půjde také vzhůru," předpokládá energetický expert Jiří Gavor.

U plynu a elektřiny velmi záleží na dodavateli a na ceně, kterou si stanoví. Většina dodavatelů elektřiny v Česku nejde nad hranici pět tisíc za megawatthodinu. Pokud se podaří najít dodavatele, který nabízí megawatthodinu pod čtyři tisíce, je to výhodná koupě. „Nejlepší nabídky začínají od 3 700 až 3 800 korun na megawatthodinu," řekl Gavor. Existují však i extrémy, které prodávají elektřinu za 19 360 korun za megawatthodinu, uvádí redaktor

Podobně je to na českém trhu s plynem. Nejlevnější dodavatelé dokáží domácnosti podle Ušetřeno.cz zásobit za cenu 1 349 korun za megawatthodinu, zatímco druhý konec žebříčku megawatthodinu plynu prodává za 8 712 korun.

Podle Gavora se nedá očekávat, že by se rekordní nárůsty cen opakovaly. „U plynu jsme si už to nejhorší prožili. Jeho cena se bude do budoucna držet spíše na stávající úrovni bez velkých výkyvů. Žádné drama tam nečekám," doplnil energetický expert a jednatel firmy ENA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …