Lidé si připomenou památku Horákové a dalších obětí komunismu

27.06.2017 6:25

Lidé si dnes na několika místech v Praze připomenou památku obětí komunistického režimu, včetně političky Milady Horákové, která byla popravena před 67 lety. Pietní shromáždění se uskuteční u pomníku obětí režimu na Újezdu a v pankrácké vazební věznici. Večer se pak v Museu Kampa a na přilehlé náplavce uskuteční happening, kde příchozí budou moci zapálit za oběti komunismu svíčky.

Lidé si připomenou památku Horákové a dalších obětí komunismu
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Jako první se památce těch, které připravil o život komunistický režim, pokloní od 10:00 lidé u pomníku obětem komunismu na Újezdu. Mezi zúčastněnými nebude chybět ani ministr pro lidská práva Jan Chvojka, který bude mít projev.

Zhruba o tři hodiny později na oběti politických komunistických procesů vzpomenou lidé v areálu pankrácké vazební věznice, kde byla Horáková 27. června 1950 popravena za vykonstruované spiknutí a velezradu.

Právnička a národně socialistická poslankyně Milada Horáková se účastnila protinacistického odboje, byla kvůli němu vězněna v koncentračních táborech. V roce 1949 byla zatčena a v červnu 1950 odsouzena ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Zároveň byla jedinou českou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Kvůli své neústupnosti při svém soudním jednání se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Památku Horákové a dalších obětí komunismu připomínala už od minulého úterý týdenní kampaň platformy Bez komunistů.cz, která ji nazvala Jdu s hlavou vztyčenou. Odkazovala tak na slova Horákové, která je napsala v den své popravy. Lidé se do kampaně mohli zapojit mimo jiné i nošením pamětní stužky - konopného provázku jako symbolu oprátky. Dnes akce vyvrcholí na Kampě výtvarným happeningem s názvem Světlo pro Miladu Horákovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…