Lidé tomu nerozumí. Směšný, k ničemu. Profesor vysvětlil, proč je nutné změnit důchodový systém

11.04.2019 7:14

O penzijní reformě, a nejen o ní hovořil v pořadu Interview Pavla Štrunce profesor ekonomie Jaroslav Vostatek. Podle jeho slov Češi důchodům nerozumí. I kvůli tomu pak prý u voličů vyhrávají jednoduché sliby o přídavku pro všechny.

Lidé tomu nerozumí. Směšný, k ničemu. Profesor vysvětlil, proč je nutné změnit důchodový systém
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vostatek by české penze řešil rovným důchodem pro všechny, který by doplnila zásluhová část, tedy peníze zaplacené za sociální pojištění. V rozhovoru také zkritizoval spoření u penzijních společností. Jak uvedl, lidé často spoří směšné částky, stát na tom tratí a velké peníze vydělávají naopak finanční domy. „Typickým klientem je žena ve věku 47 korun, spořící 650 korun měsíčně. To je směšný, to je k ničemu,“ rozčílil se. 

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

„Důležitý je systém. Hlavu a patu to má ve smyslu valorizace, ale když se chce přidávat něco navíc, nedává to smysl. Mělo by se to diskutovat v rámci celé politiky. Vystřelit, že se přidá 900 korun, to je výborný marketing, ale...“ poznamenal k aktuálnímu přidávání důchodů Vostatek. Následně dodal, že lidé však nerozumí tomu, proč se jim přidává. „A proč se přidává všem stejně?“ ptá se Vostatek. „Normální ve světě, ve vyspělejších zemích, je, že jsou tam dva pilíře. A důchody závisí na výdělku,“ dodal.

Video najdete ZDE.

„Má-li se něco s důchody udělat systémového, musí se důchod rozdělit na nějaký základ a podle zásluhovosti,“ podotkl. A co podle Vostatka potřebuje český rodič? „Potřebujeme uvolnit ženy od toho, aby s malými penězi byly doma tři čtyři roky. Systém je navádí k tomu, aby pobíraly nízký rodičovský příspěvek, a to je to, co škodí,“ dodal Vostatek. Peněžitá pomoc v mateřství by podle jeho slov měla být ve výši plné mzdy. Poukazoval například na Švédsko. „Podstatné je, aby lidé věděli, že když chtějí peníze, musejí chodit do práce,“ zmínil.

Řeč byla i o věku odchodu do důchodu. „Ženy mají bezdůvodně výhodu, aby odcházely do důchodu dříve. A jedno dítě nic není,“ zmínil Vostatek a podotkl, že náš odchod do důchodu je poměrně nízký. „Třeba ve Spojených státech je důchodový věk o dva, o tři roky vyšší,“ dal příklad. Podle jeho slov by mohl být důchodový věk 65 let pro všechny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…