Lidé uctili památku dětských obětí komunismu, vystoupil i Štětina

01.06.2014 20:25

Na ďáblickém hřbitově v Praze lidé v neděli uctili památku dětských obětí komunismu, jejichž matky porodily ve věznicích. Asi dvě desítky účastníků piety zapálily u dětských náhrobků svíčky. Akci na hřbitově v Ďáblicích pořádala iniciativa Bez komunistů.cz. Senátor Jaromír Štětina na místě řekl, že v posledních letech sleduje ztrátu paměti u mnoha lidí. Proto je třeba si historii stále připomínat.

Lidé uctili památku dětských obětí komunismu, vystoupil i Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Na Dětském hřbitově v Ďáblicích je 41 náhrobků s 43 jmény dětí. "Jsou tu mezi nimi dvoje dvojčata a další dosud neidentifikovaný počet dětských obětí je pohřben bez náhrobku," uvedl Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz. Děti umíraly především pro neposkytnutí dostatečné lékařské péče, některé však byly utýrány.

"Tyto zločiny nebyly vůbec vyšetřeny a my usilujeme o jejich přezkoumání. Zločiny proti lidskosti jsou nepromlčitelné," řekl Marek.

Účastníci sesbírali popadané větve mezi náhrobky, zapálili svíčky a společně s věnečky je roznesli ke každému z hrobů. Rovněž si připomněli některé konkrétní osudy vězněných matek a jejich dětí.

Pietní akce se zúčastnil i nově zvolený europoslanec a senátor Jaromír Štětina. "V posledních letech jasně sleduji ztrátu paměti u jednotlivců, u skupin, u politických stran a možná i u celého národa. Pokud paměť selže úplně, pak se může historie opakovat, proto je třeba si ji připomínat," řekl. Kněz Ladislav Heryán četl z Bible. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…