Lidé v Luhansku znají Zemana a cení si ho, prozrazuje novinářka. A pokud jde o Rusko...

19.02.2015 21:20

Schopnost lidí přežívat ve válečné zóně je neuvěřitelná. Pokud na Ukrajině funguje elektřina, tak i v místech bojů spolu lidé komunikují přes internet. I tato slova pronesla zpravodajka Lidových novin Petra Procházková, která je přesvědčena, že probíhá válka mezi Ukrajinou a Ruskem. Svědčí o tom ostatně i informace z ruské strany. A Ukrajina v této válce i před ní dělala a dělá velké chyby.

Lidé v Luhansku znají Zemana a cení si ho, prozrazuje novinářka. A pokud jde o Rusko...
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Zpravodajka Lidových novin Petra Procházková ve čtvrtečním Hyde Parku České televize divákům přibližovala dění na Ukrajině. Hned v úvodu zdůraznila, že by zemi pomohla přítomnost nezávislých jednotek, ať už OSN  či OBSE. Pozorovatelé OBSE už na místě jsou, ale jejich mandát je omezený. Tím nejbolestivějším místem, kde by měly být nějaké nezávislé jednotky je rusko-ukrajinská hranice," prohlásila novinářka.

U Debalceve to nezvládlo velení

"Podle mého názoru válka mezi Ruskem a Ukrajinou probíhá, byť v omezeném prostoru," pokračovala v popisu situace. Za tímto tvrzením si jednoznačně stojí. Vychází přitom z vlastních pozorování i z informací lidí, kterým věří, protože jako novinářka nemůže být úplně všude. Informace získává např. od humanitárních pracovníků nebo právě pozorovatelů OBSE.

Konkrétně u Debalceve prohrála ukrajinská armáda kvůli zásadním chybám velení. Podle Procházkové přitom nešlo o politická, ale o čistě vojenská rozhodnutí. A pokud jde o dohody z Minsku, které byly ostřelováním Debalceve porušeny, tak podle novinářky stojí tyto dohody na vodě, protože Rusko už anexí Krymu dalo najevo, že jakékoli dohody bude ctít jen tehdy, když se to hodí. A ve stejném duchu postupují separatisté.

Rusko-ukrajinský konflikt není podle jejího názoru v prvé řadě starostí Spojených států, ale spíše Evropské unie. Minské dohody ostatně dohadovala německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Ve studiu ovšem také zaznělo, že prim v této dvojici hrála Merkelová.

Za Majdanem nestály americké obchodní zájmy

Zatímco je skutečně přesvědčena o tom, že na Ukrajině bojují ruští dobrovolníci, ale i členové ruské armády, o čemž svědčí např. vyjádření ruských matek zabitých vojáků, tak se zdráhá věřit různým konspiračním teoriím, které říkají, že Majdan platily Spojené státy.  Štve ji ale, že dodnes nebyla vyšetřena střelba na Ukrajině. "Já si ale myslím, že hlavní odpovědnost za dění na Ukrajině nese Rusko a konkrétně Vladimir Putin," podotkla.

"Já jsem odpůrcem konspiračních teorií o tom, že jsme řízeni nějakými mocnými společnostmi. Konflikt na Ukrajině začal před rokem jako revoluce střední třídy a došlo to až tam, kde to je dnes, ale rozhodně si nemyslím, že by Majdan rozpoutaly americké obchodní zájmy," prohlásila Procházková.

Procházková také čelila rozhořčenému divákovi, který má za to, že za špatnou situaci na Ukrajině nese v obrovské míře tamní prezident Petro Porošenko podporovaný Spojenými státy, ale krvácet bude Evropa. Dáma to ale skutečně vid jinak. "Nemyslím si, že by z tohoto konfliktu kdokoli profitoval - ani Spojené státy, ani EU a dokonce ani ne Rusko. Všichni na to doplatí," zdůraznila.

I Porošenko a vláda dělají velké chyby

 Na druhé straně připustila, že nová ukrajinská vláda vůbec neměla otvírat jazykové otázky. A nikdo nekomunikoval s východem, nikdo tam nejel. "Oni zaspali a podcenili tu situaci, protože měli co dělat sami se sebou. Majdan je totiž tak úplně nevítal. Ale na východ nikdo nejel, nikdo s tam s lidmi nemluvil, a to byla tragická chyba," vyjádřila názor Procházková.

Lidé na východě se ale neuvěřitelným způsobem učí přežít. Učí se rozeznávat zvuky děl, aby věděli, která strana pálí a jestli mají prchat do krytu či ne. "Naprosto neuvěřitelné je, že když funguje elektřina, tak všude je internet. Ukrajina je neuvěřitelně pokrytá internetem a lidé jsou přes něj propojeni."

A dokonce i na válčišti jsou vypláceny ukrajinské dávky pomoci. Vláda v Kyjevě neposílá peníze jen do oblastí ovládaných separatisty.

Problémem ukrajinské armády je ...

Procházková se vrátila i ke Krymu a připomínala, že celý konflikt odstartoval tím, že se Ukrajina stala obětí ruské agrese právě na tomto poloostrově. Už tam se také ukázalo, v jak špatném stavu jsou ukrajinské ozbrojené síly, což je důsledek toho, že bývalý prezident Viktor Janukovyč posiloval spíše represivní aparát namířený dovnitř státu, než jednotky určené na jeho obranu. Lidé dokonce dodávají armádě neprůstřelné vesty, vojáci jsou totiž velmi špatně vybaveni. Problém dnešní ukrajinské armády prý není v nedostatku mužů, ale skutečně v nedostatku vybavení.  

V Luhansku znají Zemana  

A pokud jde o východ Ukrajiny, Procházková v separatistických oblastech zaznamenala, že např. lidé v Luhansku znají českého prezidenta Miloše Zemana. "Některým lidem v Luhansku se rozzářili oči, protože si lidé pamatují našeho prezidenta Zemana a vnímají ho jako člověka, který chápe Rusko a chápe východ. Je k nim obecně vstřícnější než jiní politici na Západě," prozradila.

Není prý také pravda, že by průmysl na východě země většinou živil zbytek země, jak se někdy říká. Tamní průmysl byl již před válkou velmi zastaralý a dnes separatistické oblasti připomínají zničenou zemi.   

V závěru prohlásila, že ruská média šíří eurofobii, ale rozhodně se nedomnívá, že by se v českých médiích šířila vlna rusofobie. "V ruských médiích můžete např. slyšet, že EU řídí homosexuální lobby," prozradila novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…