Lidé v centru Prahy podpořili právo Izraele na obranu

06.08.2014 20:56

Pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí v centru Prahy se dnes sešlo na 200 lidí na veřejném shromáždění, které svolalo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém. Účastníci akce podpořili právo Izraele na obranu a odsoudili taktiku lidských štítů používanou palestinským Hamásem. Vyzvali intelektuální elitu i politiky, aby odsoudili projevy rasismu vůči Izraeli a potvrdili, že Česko nedá antisemitismu žádný prostor.

Lidé v centru Prahy podpořili právo Izraele na obranu
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Přímo pod sochou byl na bílém transparentu modrý nápis Izrael má právo na existenci, na dalších nápisy jako Izrael se musí bránit, Co bychom dělali, kdyby létaly rakety z Kladna na Prahu či červenou barvou krve nápis Free Gaza from Hamas. Nad hlavami přítomných vlály bílé státní vlajky státu Izrael s modrou šesticípou hvězdou. Lidé si zazpívali hebrejsky několik písní, včetně izraelské státní hymny.

Nezpochybňujme zlo terorismu, vyzývá psychiatr profesor Cyril Höschl

Zhruba měsíc trvající boje mezi Izraelem a Pásmem Gazy si vyžádaly už téměř 2000 mrtvých. Od úterý platí třídenní příměří, které má umožnit vyjednat trvalejší klid zbraní. Izraelský velvyslanec v Praze v dopise, který poslal dnešnímu shromáždění, potvrdil, že Izrael dodrží příměří tak dlouho, dokud ho bude dodržovat druhá strana. Hamás přirovnal k Al Kajdě.

Česká diplomacie opakovaně vyzvala aktéry konfliktu v Pásmu Gazy, aby přistoupili k jednání o příměří. Prezident Miloš Zeman pozval na návštěvu izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, který pozvání přijal. Zeman je zastáncem Izraele v konfliktu s Palestinou. Česko dlouhodobě platí za jednoho z hlavních spojenců Izraele nejen v Evropské unii, ale i na světě

Psychiatr profesor Cyril Höschl na shromáždění uvedl, že v některých médiích ale je relativizováno zlo, kterým je terorismus, a zpochybňováno právo Izraele na existenci. Nelíbí se mu, že média přinášejí názory obou stran. "Je to jako kdyby v roce 1939 anebo 1940 musela být v BBC ve stejném rozsahu nacistická desetiminutovka," řekl za potlesku přítomných.

Mezi oběťmi jsou stovky dětí

Sociolog Fedor Gál přiznal, že mu jde po zádech mráz, když slyší mluvit některé politiky, a to i české, a když vidí, co se děje v řadě evropských měst, kde se objevují nacistické symboly. "Nechci, aby se moje vnoučata musela narodit jako já v Terezíně (koncentračním táboře)," řekl.

Účastníci shromáždění podpořili prohlášení, v němž se uvádí, že každý stát má právo chránit své občany, operace Izraele v Pásmu Gazy jsou legitimní a střílení raket na civilisty je válečným zločinem. Vyzvali mezinárodní společenství, aby Pásmo Gazy bylo demilitarizováno.

Dětský fond OSN (UNICEF) dnes oznámil, že mezi více než 1800 oběťmi měsíc trvajících bojů v Pásmu Gazy bylo 419 dětí. Personál fondu odhaduje, že psychologickou pomoc potřebuje na 400.000 dětí. Mnohé za sebou mají otřesné zážitky a ztráty nejbližších příbuzných, napsala agentura Reuters.

Konflikt, který byl přerušen v úterý třídenním příměřím a stažením izraelské armády z Pásma Gazy, podle Reuters nepřežilo 1869 Palestinců, hlavně civilistů, mezi nimiž bylo 672 žen a dětí. Přes 9500 osob je raněno. Izrael přišel o 64 vojáků. Podle dnešní izraelské bilance byl mezi čtyřmi civilními oběťmi na izraelské straně thajský dělník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…