Lidé věří armádě i policii. Nejvíc od roku 1990

26.09.2012 17:47

Armádě i policii věří zhruba dvě třetiny Čechů, nejvíce v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu agentury STEM, který má ČTK k dispozici. Nejvíce lidí důvěřuje armádě, asi 69 procent, státní policii věří 60 procent a obecní či městské policii 53 procent Čechů. Od posledního průzkumu na stejné téma v únoru vzrostla důvěra lidí ve vojáky, policisty i strážníky.

Lidé věří armádě i policii. Nejvíc od roku 1990
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Důvěra Čechů v armádu se zvýšila za sedm měsíců o pět procentních bodů, a v policisty a strážníky dokonce o osm. Výsledky posledního průzkumu jsou tak pro armádu vyrovnáním hodnoty z roku 2009 a spolu s ní jednoznačně nejlepším výsledkem od vzniku samostatné ČR. U státní policie se jedná o vůbec nejlepší výsledek za stejné období. Strážníci rovněž dosáhli zatím nejlepšího výsledku a poprvé se přehoupli přes padesátiprocentní hranici, ovšem důvěru v obecní a městskou policii zjišťuje STEM po výrazně kratší dobu, teprve od roku 2007.

NATO vadí voličům KSČM

"Dotazování probíhalo v době, kdy byl náčelníkem Generálního štábu Armády ČR krátce Petr Pavel a kdy nastupoval nový policejní prezident Martin Červíček, ještě před vypuknutím takzvané metanolové aféry," uvedli pracovníci STEM k výsledkům průzkumu.

Mezi domácími bezpečnostními institucemi se armáda těší dlouhodobě nejvyšší důvěře obyvatel ČR, získávala ji ale pomalu během druhé poloviny 90. let minulého století. "Policie ČR se k důvěryhodnosti propracovávala ještě obtížněji," sdělili autoři zprávy z průzkumu. První vzestup v době pořádání velkých mezinárodních akcí v Česku, zasedání MMF a Světové banky v roce 2000 či summitu NATO v roce 2002, byl jen přechodný. Trvalejší nárůst důvěry ve státní policii nastal až v letech 2007 až 2010.

Důvěra Čechů v mezinárodní bezpečnostní organizace je dlouhodobě stabilní. Mezinárodní kriminální policii Interpol nyní věří 74 procent dotázaných a Severoatlantické alianci (NATO) 54 procent. V policisty a strážníky mají obecně větší důvěru ženy než muži. Výrazněji je pak důvěra v bezpečnostní instituce ovlivněna politickými postoji. NATO pozitivně přijímají hlavně příznivci stran vládní koalice, ODS a TOP 09, a zřetelně menší důvěru k alianci mají příznivci ČSSD a především KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…