Lidl, Albert, Tesco. Dárky, které zákazník neocenil. Vyšlo najevo

13.04.2023 10:12 | Ze sítí

I když se, co se týká potravin, do popředí zájmu dostává v současné době spíše jejich cena, kterou by aktuálně měl dokonce řešit i sám ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), nesmí stranou zůstat ani jejich kvalita. Kontroly ve známých obchodních řetězcích zajistily mnohdy i „nechutné“ potraviny, jejichž chuť je popisována jako nepříjemná, netypická, hořká a vzhled nažluklý či rovnou plesnivý. Plesnivý sýr v řetězcích Lidl a Albert, nevábný losos v prodejně Tesco. To jsou „dárky“, které poslední dobou zákazník zřejmě neocenil.

Lidl, Albert, Tesco. Dárky, které zákazník neocenil. Vyšlo najevo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jedna z pražských prodejen Lidlu

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Právě na kvalitu se při svých kontrolách zaměřuje Česká zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A hlavně čeští spotřebitelé se už více než deset let spoléhají na její webové stránky.

Webové stránky Potraviny na pranýři poskytují podle webu SZPI informace o kontrolách SZPI od roku 2012. Jak bylo naznačeno, vytvořila je, spravuje je a obsahem plní Státní zemědělská a potravinářská inspekce za podpory Ministerstva zemědělství ČR.

Inspekce na těchto stránkách uvádí výsledky své kontrolní činnosti a také informace z kontrol Státní veterinární správy. Spotřebitelé by se podle těchto údajů měli lépe zorientovat na trhu s potravinami.

Informace, které jsou na stránkách k dispozici, tam nalezneme ve čtyřech základních skupinách:

– Potraviny, které jsou nebezpečné, nejakostní nebo falšované

– Provozovny (samoobsluhy, restaurace, bary, výroby), které Potravinářská inspekce uzavřela (např. z důvodu špatné hygieny)

– Výsledky tematických kontrol inspekce (např. testování bezlepkových potravin, vína, či přípravků na hubnutí)

– Rizikové weby, před kterými varujeme a jejichž provozovatelé jsou mimo územní kompetenci SZPI (např. sídlo na Kajmanských ostrovech), které nabízejí problematické výrobky anebo používají nekalé obchodné praktiky

V tuto chvíli se budeme věnovat skupině první a představíme si některé závadné potraviny a obchodní řetězce, které je spotřebitelům nabízely. Představíme vám některé potraviny, na které kontroloři SZPI narazili za poslední dva týdny.

V Albertu ve Valašském Meziříčí byl v únoru letošního roku např. objeven polský plátkový sýr KROLEWSKI 45 %, na kterém byly patrné okem viditelné plísně.

„U části balení byl zjištěn výskyt plísní viditelných pouhým okem. Tato balení měla porušený obal ve svaru,“ píše se přímo ve zprávě.

O pár dní dříve byl v sokolovském Tescu zakoupen pečený filet z lososa v petrželovo-koprové omáčce s dušenou zeleninou a vařenými brambory s koprem, který po tepelné úpravě vykazoval netypickou vůni a chuť – kyselou a štiplavou. Nic na tom neměnil ani fakt, že pokrm byl hodnocen v poslední den doby trvanlivosti. I v té chvíli musejí totiž potraviny splňovat veškeré nároky na kvalitu a nezávadnost.

Nevalná kvalita prodávaného zboží se nevyhnula ani supermarketu Lidl. Při kontrolním nákupu v Doksech tam byl totiž také v únoru 2023 zakoupen Pilos JADEL, pařený sýr, na kterém byly opět pouhým okem patrné plísně.

„Na povrchu sýru se vyskytovaly pod neporušeným obalem kolonie plísní šedozelené, bílé a šedé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku, potravina neměla prošlé datum použitelnosti,“ stojí doslova v zápisu z kontroly.

Kontrolován byl i produkt zakoupený v březnu 2023 v brněnském Albertu.

Šlo o bagetu L´Chefs Baguettes a kontroloři k ní uvedli, že byl u části balení pod obalem na povrchu potraviny zjištěn výskyt plísně okem viditelné.

Tolik tedy malá „ochutnávka“ potravin, které svojí kvalitou nesplňují podmínky Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zmíněný web a na něm uvedené kontroly pro vás ale sledujeme a v budoucnu budeme referovat i o dalších sekcích, jako jsou třeba podvodné weby apod.

Pro ilustraci a lepší pochopení názvu webu Potraviny na pranýři dodejme, že „pranýř“ býval nástrojem v podobě sloupu, nebo klády, ke kterému byl na vyvýšeném místě připoután nepoctivý člověk tak, aby ho mohli vidět všichni kolemjdoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 13.04.2023 13:42:02
Dejte emailovou adresu kde mají občané posílat fotky toho hnusu co tu prodávají rajčata a uvnitř v krabičce plíseň velikosti velkého rajčata kterou neuvidíte ani v prasečáku shnilé jahody ,cibule, česnek, paprika ,okurky zeli květák to za komunistu nebylo ani jako třetí jakost co tu ty arogantní šmejdi prodávají Projel jsem celou Evropu atd. ale toto jsem neviděl ani na Kubě !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…