Lidl zakázal živého kapra? Co teprve Kaufland... Sousedi zase o krok před námi

23.12.2022 8:28

Ochránci protestují proti zabíjení kaprů v kádích ve státech střední Evropy dlouhodobě. A jak se ukazuje, proti Česku jsou většinou o krok napřed; příklad můžeme hledat hned v sousedním Slovensku. Zatímco odpor Čechů některé obchodní řetězce přiměl s tímto týráním kaprů přestat až v letošním roce, našim sousedům se to podařilo zavést už v tom loňském. Tamním zákazníkům je dokonce k dispozici informační materiál, v němž jim je vysvětleno, jak se chovat ke zvířatům humánněji.

Lidl zakázal živého kapra? Co teprve Kaufland... Sousedi zase o krok před námi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prodej vánočních kaprů v Praze

Lidl zakázal prodej živých kaprů z kádě před svými obchody. Vyšel tak vstříc přání ochránců zvířat. Jako důvod prodejce uvedl udržitelnost a etické aspekty. Nejde o jednorázovou akci, ale dlouhodobé rozhodnutí.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
„Odpovědné podnikání pro nás znamená nabízet zákazníkům zboží nejvyšší kvality a zároveň se chovat k našemu okolí tak, aby naše činnost byla dlouhodobě udržitelná. I z toho důvodu jsme se letos rozhodli neumožnit prodej kaprů před našimi prodejnami,“ vysvětlil Hospodářským novinám tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler. Kapry prý budou zákazníci moct nadále koupit již zabalené uvnitř prodejen.

Protože prodej kaprů je stále vnímán jako neoddělitelná součást české předvánoční tradice, mnoho konkurenčních řetězců se v něm rozhodlo i nadále pokračovat. Jak uvádí server Aktuálně.cz, na rozdíl od Lidlu neodmítá prodej živých ryb Tesco, Albert, Billa či Penny. „Pokud jde o prodej živých kaprů v blízkosti našich prodejen, ten u vybraných prodejen umožňujeme externím partnerům,“ zdůvodnil mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Představa, že se s následujícím lety situace změní a další obchody budou rozhodnutí vedení Lidlu následovat, nabírá reálnějších podob. Možná se ochránci zvířat na příští Vánoce dočkají, že kádí bude u obchodů k vidění opět méně.

Rychlejší postup v této problematice zaznamenávají ochránci na Slovensku. Zde už loni přijal závazek, že neumožní od letošního roku prodej živých kaprů, Kaufland; jedná se o německý řetězec, stejně jako je Lidl. „Naše společnost se tento rok rozhodla, že nejpozději do 1. 1. 2022 ukončí, a zároveň nebude umožňovat ani třetím osobám, prodej živých kaprů. Je to pro nás další přirozený krok k ještě zodpovědnějšímu konání,“ vysvětlil koncem minulého roku mluvčí společnosti Kaufland Samuel Machajdík.

Mluvčí společnosti dokonce hovořil o tom, že mezi zákazníky budou aktivně šířit osvětu, jak se zvířaty zacházet co nejhumánnějším způsobem. „Téma životních podmínek zvířat je pro nás už roky velmi důležité a neustále se snažíme rozšiřovat naše aktivity v této oblasti. Pokud jde o ryby, tak ve spolupráci se Svobodou zvířat připravujeme informační materiály, ve kterých vysvětlujeme zákazníkům, jak s nimi co nejhumánněji zacházet,“ doplnil.

Proti prodeji kaprů v kádích v Česku vystupují také někteří politici, hovoří o přežitku z dob komunismu a podepisují petici pro ukončení prodeje kaprů. Naopak jiní masakr kaprů v kádích popírají, hovoří o dlouholeté tradici a zákaz prodeje živých kaprů proto důrazně odmítají.

Rozzlobení jsou i někteří čeští zákaznící. „Tuhle blbost vymysleli u nás, nebo v Německu?!“ ptají se zákazníci obchodního řetězce Lidl poté, co oznámil, že se rozhodl udělat krok v oblasti „životní pohody zvířat“ a lidé si už tak u jeho prodejen nebudou moci koupit živého kapra. „Radši si koupím živého kapra, který je z Třeboně, než chlazeného vakuovaného či dokonce mraženého kapra,“ snáší se na řetězec od zákazníků kritika, kteří tak dávají najevo, že si – jak zjistily ParlamentníListy.cz i v ulicích – na tradici v podobě kapra sáhnout nenechají. „Lidl obsadila banda kreténů…“ píšou naštvaní lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli hlavní problém nebude v tom ....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekajans , 23.12.2022 14:40:41
.... že když se před prodejnou prodávají opravdu čerstý ( živý ) ryby za 120 Kč kilo , tak co s regálem mražených půlek chudáků , co lekly kdo ví jak -- za 245 Kč .

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…