Lidovci: Ať Babišova vláda řekne, jak ochrání klima! Jako Němci

24.09.2019 14:02

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný na tiskové konferenci oznámil, že bude na jednání Poslanecké sněmovny požadovat zařazení mimořádného bodu nazvaného Informace vlády k investičnímu, energetickému a klimatickému balíčku. Po vzoru opatření, která minulý týden schválila německá vláda, chtějí lidovci slyšet, jaké kroky chystá v rámci boje s klimatickými změnami vládní koalice. Zároveň budou chtít prosadit ústavní ochranu půdy a pitné vody, jak řekl místopředseda lidovců Petr Hladík.

Lidovci: Ať Babišova vláda řekne, jak ochrání klima! Jako Němci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Předseda lidovců Marek Výborný na úvod kvitoval klimatický balíček, který v minulém týdnu schválila německá vláda. „KDU-ČSL si velmi uvědomuje výzvy, před kterými stojí nejen Česká republika, ale celý svět. My jsme se minulý týden sešli v Praze na pracovním jednání s šéfem klubu CSU a debatovali jsme o připravovaném klimatickém balíčku německé vlády, který vyjde až na 54 miliard euro (1,3 bilionu korun),“ hovořil Výborný o cílech německé vlády, která plánuje snížit do roku 2030 emise CO2 až o 50 procent oproti roku 1990.

Podle předsedy lidovců by i česká vláda měla předložit podobné cíle. „Jsou to ambiciózní cíle, my chápeme, že pozice Německa a ČR je výrazně odlišná, ale jsme přesvědčení, že tak aktivně, jak problém řeší německá vláda, stejně tak by se této problematice měla věnovat česká vláda,“ narážel Výborný na německé kroky, jako je podpora výstavby železnic, zlevnění jízdy vlakem nebo podpora elektromobility.

„I u nás by měl vzniknout jasný harmonogram a jasná doporučení, jak v této věci jednat. Vláda by měla připravit tato opatření, a proto vyzýváme vládu, aby představila, jaké kroky v této věci pro příští měsíce a roky chystá,“ prohlásil Výborný s tím, že na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bude žádat zařazení mimořádného bodu nazvaného Informace vlády k investičnímu, energetickému a klimatickému balíčku.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka je německá cesta hodna následování. „Německá vláda připravila balíček, který nezatíží rozpočet, a to je podle mého správná cesta. Chceme, aby nás vláda informovala, jaké chystá investice a jak chce transformovat energetiku závislou na uhlí na bezuhlíkovou,“ zopakoval Hladík a dodal, že nechtějí, aby debata byla zatížena stranickými preferencemi.

Vláda by se podle Hladíka měla inspirovat některými kraji nebo městy, která už konkrétní kroky připravila. „Jako náměstek primátorky Brna Markéty Vaňkové vím, že Brno má jasný akční plán investic, které pomůžou snížit emise CO2,“ řekl Hladík.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Jedním z konkrétních kroků by podle lidovců měla být ústavní ochrana vody a půdy. „Ústavní ochrana vody a půdy je potřebná, tak aby nemohly být zdroje pitné vody využívány jiným způsobem. Třeba v Olomouci se odhlasovalo, že se využije velké množství zemědělské půdy na letiště, které navíc nebude veřejně používané,“ přidal příklad místopředseda lidovců.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek k nastávajícímu jednání Poslanecké sněmovny kriticky hovořil o připravovaném daňovém balíčku. „Vláda nám ve svém daňovém balíčku připravila nemilé překvapení. Rozhodla se, že lidem v bytových jednotkách s kotelnou zdraží teplo. Dopad bude až 1000 korun za rok pro více než 400 tisíc domácností,“ vypočítal Bartošek a dodal, že lidovci takové zdražení odmítají, a proto balíček nepodpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…