Lidovci chtějí jednat s MMR o půjčce 50 miliard na rozvoj obecních nájemních bytů

25.05.2018 14:02

Lidovci chtějí získat od Evropské investiční banky půjčku 50 miliard korun na rozvoj obecního nájemního bydlení. O návrhu budou jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO), řekl dnes novinářům předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Půjčka by podle něj mohla přispět k zajištění dostupného bydlení v českých městech.

Lidovci chtějí jednat s MMR o půjčce 50 miliard na rozvoj obecních nájemních bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bartošek a Jan Chvojka

„V současné době chybí zhruba 30 000 až 50 000 bytů, po kterých je poptávka. Klíčová je Praha, Brno a Ostrava, ale týká se to i menších měst,“ řekl Bartošek. Vzhledem k vysokým cenám nových bytů je podle něj bydlení pro řadu lidí nedosažitelné.

Lidovci navrhují, aby si stát půjčil peníze na stavbu obecních bytů od Evropské investiční banky (EIB), která může garantovat nižší než komerční úrok na dlouhou dobu, uvedla ČTK. Peníze by poté stát poskytl obcím, které by za ně především v nepoužívaných objektech vybudovaly nájemní byty. „Umožníme starostům, aby se obnovil bytový fond,“ řekl Bartošek. Z nájemného by se podle něj splácela půjčka EIB.

Podle Bartoška by návrh nevyžadoval změnu zákonů, pouze úpravu fungování Státního fondu rozvoje bydlení. Kvůli návrhu oslovil Dostálovou se žádostí o schůzku, termín jednání zatím potvrzený není.

Lidovci navrhovali podobný postup v rozvoji bytového fondu už v minulém funkčním období, když byli součástí vládní koalice s ČSSD a ANO. Tehdy ale podle Bartoška Ministerstvo pro místní rozvoj jejich požadavek nevyslyšelo, protože situace na realitním trhu nebyla tak napjatá, jako je v současnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…