Lidovci chtějí zvýšit důchody matkám o 500 korun za každé narozené dítě

24.04.2018 20:00

Lidovci chtějí zvýšit důchody ženám v závislosti na počtu dětí, které mají. Navrhují také dřívější odchod do důchodu v závislosti na počtu vychovaných dětí. Ženy jsou nyní sice za vychované děti při odchodu do důchodu zvýhodněné, u později narozených se ale rozdíly postupně snižují. Příslušný návrh zákona chtějí lidovci předložit v prvním pololetí, budou pro něj hledat podporu u ostatních stran ve Sněmovně, řekli dnes novinářům představitelé KDU-ČSL.

Lidovci chtějí zvýšit důchody matkám o 500 korun za každé narozené dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka jsou v nynějším důchodovém systému ženy s dětmi trestány, protože kvůli době, kdy se starají o děti a mají nižší odvody pojistného, mají nižší důchody. Lidovci proto chtějí zvýšit důchody matkám o 500 korun měsíčně za každé narozené dítě.

„Má-li být udržitelný důchodový systém, musejí být děti. A mají-li být děti, pak nemají být matky trestány za to, že děti mají,“ řekl Bělobrádek. Upozornil, že v současnosti je rozdíl mezi průměrným důchodem mužů a žen zhruba 2 000 korun.

Podle lidovců sice důchodový systém potřebuje komplexní reformu, její příprava ale potrvá dlouho, pokud by mělo dojít k dohodě napříč politickým spektrem. „Proto navrhujeme aspoň odstranění těch největších nespravedlností a diskriminací,“ řekl Bělobrádek.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek očekává, že lidovci předloží do Sněmovny návrh na úpravu důchodů ještě v prvním pololetí letošního roku. Pro zákon budou shánět podporu i u ostatních poslaneckých klubů. Zároveň jsou lidovci podle Bartoška připraveni zapojit se i do jednání o komplexní důchodové reformě s ostatními sněmovními stranami.

Podle nyní platných pravidel se rozdíly důchodového věku u žen bezdětných a matek postupně sjednocují. Zatímco například bezdětná žena narozená v roce 1956 má nárok na penzi od 63 let a dvou měsíců, stejně stará žena s jedním dítětem od 61 let a osmi měsíců a žena se dvěma dětmi od 60 let a čtyř měsíců. Od roku narození 1957 jsou ale zvýhodněné už pouze ženy se dvěma a více dětmi. Až od ročníku 1975 nezáleží na tom, zda je žena bezdětná, nebo vychovala například pět a více dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …