Lidovci s Gazdíkem, to bude síla jako bejk, zasnil se v rádiu ministr Jurečka. Došlo třeba i na smradlavé trenýrky

29.01.2017 18:02

Luboš Xaver Veselý přivítal v nedělním Press klubu na Frekvenci 1 ministra zemědělství a prvního místopředsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku. Moderátor zahájil parafrází ze slavného díla o vojáku Švejkovi. A Jurečka spustil. Zmínil třeba „smradlavé trenýrky“, které si lidé musejí vyměňovat. Došlo i na „sílu jako kráva“, kterou lidovci mohou vyvinout společně se Starosty a nezávislými Petra Gazdíka.

Lidovci s Gazdíkem, to bude síla jako bejk, zasnil se v rádiu ministr Jurečka. Došlo třeba i na smradlavé trenýrky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Tak nám zavedli vinařský zákon, paní Müllerová. Znamená to, že už se u nás nebude prodávat pančované víno,“ ptal se moderátor. Podle ministra to nelze říci s absolutní jistotou, ale pokud se přijde na to, že některý prodejce ve vinotéce nabízí „říznuté víno“, následná pokuta bude natolik tvrdá, že prodejce zlikviduje. Kontrol vinoték probíhají prý stovky. Poctiví čeští a moravští vinaři ale mohou být spokojeni, protože už nebudou tolik čelit nekalé konkurenci.

Člen vlády věnoval pozornost také ptačí chřipce. Škody na českém ptactvu prý začínají být opravdu citelné. „V těchto dnech nám opět přibývají nová ohniska, kde u volně žijících uhynulých ptáků detekujeme ten virus H5N8, a já nejsem schopen predikovat, co se bude dít dál. Obávám se, že se virus bude i nadále šířit, ale nemám k tomu žádná relevantní data,“ vykreslil pochmurnou vizi Jurečka.

Pokud budou profesionální chovatelé dodržovat všechna hygienická pravidla, tak by se chřipka nemusela přenést do profesionálních chovů. Pokud by se to stalo, časem by mohla vzrůst cena drůbežího masa. Ministr však věří, že se profesionální chovatelé budou opravdu chovat jako profesionálové a udělají vše pro to, aby se ptačí chřipka dál nešířila.

Ve druhé polovině pořadu Jurečka vychválil Budějovický Budvar jako národní zlatý podnik, kterého bychom se rozhodně neměli zbavovat, protože ročně získáváme do státního rozpočtu miliardu korun. Bohužel toto „národní zlato“ v konkurenčním prostředí ohrožuje registr smluv. Jurečka je odhodlán udělat vše pro to, aby se na Budějovický Budvar vůbec nevztahovala povinnost uvádět své smlouvy v registru.

Musel bych si vyměňovat i trenýrky, které neskutečně smrdí

V souvislosti s Budějovickým Budvarem otevřel Luboš Xaver Veselý ještě jedno téma. „A ještě jedna věc. My jsme rádi, že zákonodárci tak pečují o naše zdraví a zakazují nám v restauracích kouřit. Otázkou je, jak se na to dívají ti provozovatelé. Ale já mám pocit, že jednoho dne přijde nějaká paní poslankyně, která nebude mít co dělat, a sepíše nějakou analýzu o tom, jak to pivo škodí. Se slzou v oku bude vyprávět, kolik rodin už to pivo rozvrátilo a že je třeba ho zakázat. Dávám tomu tak rok,“ prohlásil moderátor.

Jurečka Veselému vytkl, že zachází do extrémů. Stát prý pivo zakazovat nebude, protože nemá dost důkazů o tom, že by pivo škodilo tolika lidem, kolika škodí kouření. Nemluvě o tom, že stát tady myslí na obsluhu v restauracích a na všechny občany nekuřáky. „Nevidím důvod, proč bych měl chodit domů a měnit si oblečení, i trenýrky, které neskutečně smrdí,“ prozradil Jurečka.

Pár slov padlo i k chystanému volebnímu spojenectví KDU-ČSL se Starosty a nezávislými Petra Gazdíka. Podle Jurečky o ní obě strany vytrvale jednají a vše je třeba patřičně vyladit. Teprve až bude dohoda hotová, předstoupí před voliče a nabídnou novou vizi pro Českou republiku, se kterou budou chtít jako třetí síla konkurovat ANO a ČSSD. „To by byla síla jako bejk. Viděl bych to možná i přes sedm procent,“ vtipkoval moderátor Veselý. „Možná i síla jako kráva,“ přisadil si v závěru Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…