Lidovec Benešík připomíná: V roce 2015 chtěl Babiš imigranty „zaplácnout díry“. Teď se odmítáním jen předvádí před volbami

02.09.2018 7:35

Předseda vlády Andrej Babiš svému itlaskému protějšku v týdnu na jednáni v Itálii zopakoval, že Česko nepřijme ani jednoho uprchlíka. Předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti a poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) má v této jeho rétorice jasno. „Jeho slova jsou určena domácímu publiku před blížícími se volbami,“ uvedl v pořadu interview Plus Benešík, podle kterého to stejně tak vnímají i evropští partneři. Připomněl zároveň Babišova opačná slova v roce 2015, kdy prohlásil, že bychom migranty ze Sýrie mohli ‚zaplácnout díry‘ na pracovním trhu.

Lidovec Benešík připomíná: V roce 2015 chtěl Babiš imigranty „zaplácnout díry“. Teď se odmítáním jen předvádí před volbami
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

Poslanec Benešík je toho názoru, že premiér tuto záležitost velmi zkratkovitě a populisticky zjednodušil. Upozorňuje na to, že premiér říká, že nepřijmeme ani jednoho migranta a jedním dechem dodává, že se snažíme zjednodušit ekonomickou migraci z Ukrajiny. „Babišova slova jsou určena domácímu publiku před blížícími se volbami a tak to berou i evropští partneři,“ je přesvědčen poslanec.

V návaznosti na to připomněl, jak si oproti roku 2015 Babiš protiřečí. „Tvrdil, že Česká republika je schopná přijmout až osmnáct tisíc migrantů ze Sýrie, se kterými bychom ‚zaplácli díry‘ na našem pracovním trhu. Dnes mluví úplně jinak, protože si to asi tak vyhodnotil z průzkumů veřejného mínění,“ míni Benešík a připomíná, že Česko má vlastní politiku pro ekonomickou migraci, která má jasná pravidla a je plně v našich rukou.

Na severu Afriky by podle premiéra měla začít fungovat podobná dohoda, jakou Evropská unie uzavřela s Tureckem, která počítá s tím, že budou unijní státy dobrovolně přijímat Syřany přímo z Turecka v rámci tzv. přesídlování. „To však Česká republika nedělá proto, že jsme povinné kvóty odmítli a protože k nám uprchlíci nechtějí,“ uvedl Benešík. Za příklad to dokazující poukázal na případ iráckých křesťanů, kteří před dvěma lety přišli do Česka a po pár týdnech se přesunuli do Německa. 

Původní zdroj ZDE

„Statistiky ukazují, že počty migrantů v posledních třech letech klesají. Přesto je migrace stále jedno z hlavních témat a také opravněně,“ zdůraznil Benešík. „Téma migrace je spojováno s kriminalitou, dokonce s terorismem, anebo se změnou identity naší civilizace,“ uzavřel poslanec s tím, že celá řada aspektů islámského světa je v přímém rozporu s naším civilizačním okruhem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…