Lidovec Svoboda: Církve by měly zaujmout kritičtější názory

02.05.2012 20:58

Podle bývalého šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody by církve do nynějšího systému mohly zasahovat daleko více, kdyby nebyly tak umlčovány. Důvodem je hlavně finanční závislost na státu, který s církvemi hraje podivnou hru, míní pro Českou pozici Svoboda.

Lidovec Svoboda: Církve by měly zaujmout kritičtější názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

"To, že se otázka restituce neustále otevírá, vytváří situaci, ve které jsou církve vůči státu až příliš loajální. Žádná z církví neví, která že strana postaví ministra kultury, ministra financí, či kdo za jakou stranu bude premiérem. Takže je to taková hra na očekávání, kdy se církvím říká: Počkejte, dostanete to cukrátko, kterému se říká restituce. Nebojte, narovnáme to. Jenomže ono se tak nestane,“ vyvozuje pro server Česká pozice Svoboda.

 „Dokud bude církev ekonomicky závislá na tomto státu, nebude se z logiky věci vůči němu vymezovat. Neslyšel jsem katolickou církev říkat, že opatření některého ministra je v rozporu s učením církve,“ prohlašuje Svoboda. Církve jsou dnes až příliš mlčenlivé, dodává pro server.

Ústavní soud může být hrozba

Svoboda se dále v rozhovoru pro Českou pozici zmínil, že se obává Ústavního soudu, který by mohl restituce zastavit. Návrh teď sice pravděpodobně projde ve sněmovně, rozhodně však nebude souhlasit Senát, myslí si exministr zahraničí.

„Projde-li to poté znovu sněmovnou, je tu Ústavní soud. Pokud dostane otázku principu rovnosti, která se týká finanční náhrady, bude to porovnávat s tím, zda takovou podporu dostali například zemědělci,“ předpovídá pro ČP další vývoj Svoboda. Ti totiž taky mají nárok na náhradu, jež se však netýká státu, nýbrž družstev.

Kromě navrácení části majetku by stát měl sedmnácti církvím v příštích třiceti letech vyplatit i finanční náhrady za bezmála 60 miliard korun. Sám Svoboda je ale k vyplacení kritický. „ Zpochybňuji naivní víru, že stát dodrží závazek plnění finanční náhrady. To je opovážlivé spoléhání se na Boží prozřetelnost. Třicet let, po které by se finanční náhrady vyplácely, je tak dlouhý čas, že vůbec netušíme, co všechno se v jeho průběhu může stát,“ míní pro server ČP. Možnou cestou by mohlo být prodání pohledávek institucím v zahraničí. Ty už by si s pohledávkou podle Svobody poradily.

Podle Svobody by ale veřejnost obrovskou sumu peněz vnímala negativně. „Když se lidé dozvědí, že církve dostanou takové peníze, ztratí motivaci církvím přispívat. Přitom církve musejí být vnitřně soudržné a lidé v nich musejí spoléhat sami na sebe,“ dodal bývalý šéf lidovců České pozici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…