Lidovec v ČT hájil restituce. S nápadem na změny by prý musely přijít samy církve

13.11.2013 21:25

Místopředseda KDU-ČSL a člen vyjednávacího týmu Roman Línek v Hyde Parku odmítl revizi církevních restitucí. Lidovci by podpořili jen takové změny, které by vzešly ze strany církví.

Lidovec v ČT hájil restituce. S nápadem na změny by prý musely přijít samy církve
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Protože jsme právní stát, nedovedeme si představit, že se znovu otevřou církevní restituce. Nicméně jakékoli aktivitě církví, která bude z jejich strany a zcela dobrovolná, KDU-ČSL zatleská a podpoří ji, ale nemůže to být nátlak moci vůči církvím. Očekávám, že takový krok církve udělají,“ prohlásil Línek.

Restituce nejsou morálně pochybné

Odmítl spekulace o tom, že za současnou podobou restitucí stojí vazby mezi představiteli církve a tehdejší vládou Petra Nečase. „Já si myslím, že vliv církví na politiku je nulový. Církev se snaží být apolitická a v tom má moji podporu i podporu KDU-ČSL,“ uvedl.

Línek rozhodně nesouhlasí s tím, že restituce sice jsou v souladu s ústavním pořádkem, ale zároveň že je jejich schválení morálně pochybné. „Jsme jediný stát v EU, který si s nimi nedovedl poradit,“ připomněl s tím, že doposud stát vyplácel ročně 1,5 miliardy korun na platy duchovních. Bývalý církevní majetek byl navíc zablokovaný. To, že se s ním díky restitucím začne nakládat, prý bude mít pozitivní vliv na ekonomiku.

Připraveni vládnout

Zdůraznil také, že lidovci jsou připraveni na vládní odpovědnost. „Čím kratší bude doba vyjednávání, tím lépe pro českou společnost. Ale jednání nebudou jednoduchá. KDU-ČSL je strana zodpovědná, je připravená pomoci všem, kteří chtějí dát zemi do pořádku. Já si myslím, že nikdy nikdo z představitelů KDU-ČSL neřekl, že se chceme vyhnout vládní odpovědnosti, ale dovedeme si představit i to, že budeme v opozici. Pokud ale pro nás prostor bude, jsme připraveni,“ vysvětlil.

A doplnil, že vláda Jiřího Rusnoka by měla co nejdříve skončit. „Myslím, že čím kratší bude doba, kdy tu bude vládnout vláda, která nemá podporu v parlamentu, jejíž ministři aktivně kandidují ve volbách, a ještě takhle propadnou, tak tím líp,“ řekl Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…