Lidovecký lídr pro eurovolby: My nadáváme na EU, Ukrajinci po ní prahnou

22.02.2014 20:01

Nenadálý návrat Ukrajiny k parlamentně-prezidentské republice prý nemá příčinu v prozření prezidenta Viktora Janukovyče. Podle lídra lidovců do europarlamentu Pavla Svobody jde o peníze pohlavárů, které zmrazila Evropská unie na západ od Kyjeva. EU si tak prý ověřila, jak účinné je použití její sjednocené síly. Politik si rýpnul i do bývalé vlády Petra Nečase.

Lidovecký lídr pro eurovolby: My nadáváme na EU, Ukrajinci po ní prahnou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

„Poraženým není jen Janukovyč and his boys, ale hlavně Rusko. Ukázalo se totiž, že jedna věc je příslib veřejných peněz pro Ukrajinu, příslib, kterému EU konkurovat nemohla, ale druhá věc je, že ukrajinští pohlaváři zjevně mají svoje soukromá konta na západě od Kyjeva, ne na východě," píše Pavel Svoboda na blogu Aktuálně.cz.

Podle Svobody nám události na Ukrajině dávají několik poučení, která stojí za zapamatování. „Zatímco u nás se nadává na zbyrokratizovanou EU, Ukrajinci za pouhé přidružení k ní (ne členství) několik týdnů v mrazu nastavovali svoje zdraví a životy; koneckonců podle toho pojmenovali i svoji revoluci: euromajdan," zní jedno z nich.

Rusko si prý přeje konec Evropské unie coby silného soupeře

Měli bychom si prý vážit toho, kde žijeme. V Rusku nebo na Ukrajině sice mohou lidé s tvrdými lokty vydělat peníze, ale nemají je kde utratit. „K příjemnému životu je třeba silný střední stav, který chodí do divadel a do kaváren. Tento střední stav tam vyhubili a Nečasova vláda na tom u nás také usilovně pracovala," píše Svoboda.

Mnohé o úctě k právu vypovídá prý také zacházení s ústavou. Z ukrajinského příkladu podle Svobody vyplývá, že jde spíše jen o dokument, který tak nějak patří ke státu, než že by v ní celý národ opravdu viděl základ svého společného života.

Kandidát do Evropského parlamentu zmiňuje také to, že náhlý konec ukrajinské krize díky evropské jednotě ukázal, proč si Rusko musí přát a přeje rozbití EU. Silná a jednotná EU je podle Svobody mocný soupeř Ruska. A účinnost sankcí by měla Evropskou unii povzbudit k posilování svého jednotného vystupování v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…