Lidovecký starosta Oder: Kdo je v současné době v koalici, je těžko říci

09.10.2013 7:45

Starostou již páté volení období a svěřil se tak nejen se svým pohledem na vývoj komunální politiky, ale také s tím, co považuje za své největší úspěchy. Proč se ale nepokoušel kandidovat do Parlamentu a z jakého důvodu kandiduje za Lidovce? Odry jsou také dlouhodobě jedno z nejúspěšnějších měst v MSK při získávání dotací a nejen o nich jsme hovořili se starostou Pavlem Matůšů (KDU-ČSL).

Lidovecký starosta Oder: Kdo je v současné době v koalici, je těžko říci
Foto: archiv starosty
Popisek: Pavel Matůšů (KDU-ČSL), starosta města Odry

Starostou zvolen za KDU-ČSL, proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za KDU-ČSL? A Proč by stranu podle Vás nyní měli volit občané?

Za KDU – ČSL jsem v Zastupitelstvu města Odry od roku 1990. Strana zastává konzervativní hodnoty, které jsou mým názorům, životním postojům blízké.

V čele radnice jste již páté volební období. Neměl jste ale někdy ambice kandidovat do vysoké politiky? Proč? A co je tak vaší prioritou do budoucna?

Neměl jsem nikdy potřebu vstupovat do velké politiky. Pracovat pro naše město je dost velký úkol. Snažím se tu práci dělat co nejlépe.

Pokud se ohlédnete zpět, jak se za těch 20 let proměnilo pod vaším vedením město? Co považujete za své největší úspěchy? A byť Vám se mandát podařilo obhájit, několikrát se za tu dobu po volbách změnila koalice. Které období tak pro vás bylo nejobtížnější? 

Nechápu funkci starosty tak, že on vede město. Na proměnách města se podílí celé zastupitelstvo, výbory, komise, úřad a další desítky lidí a organizací. Je důležité, aby tito lidé spolu mluvili, respektovali se navzájem, spolupracovali.

Není důležité, co považuji za úspěch já, ale co za něj považují naši občané. Ale jednu věc zmíním – před 11 lety se nám podařilo zařadit Odry do obcí s rozšířenou působností. Občané mohou své záležitosti vyřídit doma. To je velmi důležité.

Koalice se mění, tak tomu po volbách bývá. Ale měnily se i politické subjekty, které ve volbách kandidovaly. Je pravdou, že celou dobu v Odrách spolupracuje KDU – ČSL s ODS. Ale kdo je v koalici v současné době je těžko říci. V pětičlenné Radě města sedí zástupci pěti různých subjektů. V čisté opozici jsou tedy jen komunisté.

Odry jsou dle vašich slov dlouhodobě jedno z nejúspěšnějších měst v MSK při získávání dotací. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Žádný recept není. Dotace vyřizuje vždy tým lidí. Musí být schopní, zkušení a předvídaví.

Na druhou stranu město se již delší dobu snaží získat dotaci na přestavbu budovy rozestavěného kina (z r. 1989) na Centrum veřejné správy, kde by byla umístěna Policie ČR, Městská policie a Úřad práce ČR. Proč se vám podle vás nedaří dotaci získat? A co bude se stavbou nyní?

Proč jsme na projekt dotaci nezískali je správný dotaz. Jen byste jej měli položit spíše regionální radě a jejím hodnotitelům. Zatím se nevzdáváme, věříme, že rozum zvítězí.

Jak se vy osobně stavíte k projektu, na který se vám naopak nedávno podařilo dotaci získat, a jehož cílem je pomoc lidem ze sociálně vyloučené skupiny?  A do jaké míry trápí občany problémy mezi majoritou a minoritou?

Projekt „Žiji a pracuji v Odrách“ je jen jedním z mnoha, kterými se snažíme podpořit zaměstnávání různě znevýhodněných osob. My se zaměstnáváním Romů zabýváme soustavně od roku 1997. Pro nás to není módní záležitost, ani kampaň. Považujeme to za úplně normální a nepotřebujeme se kvůli tomu zviditelňovat. Můj osobní postoj? Je to velmi důležité a není to vůbec jednoduché, Je to ale jediná cesta, jak předcházet eskalaci sociálních i jiných konfliktů ve městě.

V polovině května oslavila oderská střední škola šedesáté výročí svého vzniku. Jak byste celkově hodnotil ve městě situaci ve školství? Budete muset řešit v nejbližších letech například kapacity v MŠ, naplněnost ZŠ a SŠ? Jaké investice do MŠ a ZŠ chystáte?

MŠ Čtyřlístek je naplněna zcela, ale po zvýšení kapacity v Loučkách o 25 míst nemáme potřebu dále zvyšovat. ZŠ jsou naplněny normálně, naopak mají ještě rezervu kapacity. SŠ Odry zřizuje kraj a Střední pedagogickou školu a Střední zdravotnickou školu svaté Anežky České ostravské biskupství. Ptejte se, prosím, zřizovatelů. Letos probíhá rekonstrukce Winklerovy vily, kam se po dokončení přesune ZUŠ. A v nejbližších dnech bude zahájena rekonstrukce Domu dětí a mládeže.

Co se investic do školství týká, pak mohu s klidným srdcem říci, že není oblast, do které by Odry dávaly více peněz.

Novojičínsko je region s nebývalou koncentrací architektonických památek a Odry se pyšní statusem městské památkové zóny. Jak významnou rolí je zde cestovní ruch a co se vy osobně snažíte dělat pro jeho podporu?

Před dvěma roky vzniklo Městské muzeum. Ale že by tím dramaticky vzrostl cestovní ruch, to říci nemohu. Mnohem větší podíl na růstu cestovního ruchu má soukromý sportovně-rekreační areál Heipark v Tošovicích, naší místí části, který se snažíme maximálně podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…